Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-10-24 KL. 08:39

Grodlår & Timjan satsade på lyx i coronatider

Grodlår & Timjan satsade på lyx i coronatider

Bistro Grodlår & Timjan har troligen Bjäres minsta matsal. Vanligtvis väldigt intimt med gäster som sitter när varandra. Att införa distans mellan gästerna minskade mängden möjliga gäster markant. Då satsade krogen på lyxig avsmakningsmeny.

I våras gav kommunen tillåtelse att krogar kunde öppna sina uteserveringar tidigare. Vissa fick även möjlighet att göra dem större. Detta för att kunna ta emot fler gäster på ett coronasäkert sätt. Bistro Grodlår & Timjan i Båstad har ingen uteservering och ingen möjlighet att skapa en.
– Vi har ju bara en smal trottoar och sen vägen direkt utanför, på baksidan finns inte heller plats. Att ha uteservering på torget går inte då skulle vi vara tvungna att springa över gatan vid servering. Det är bara att gilla läget, konstaterar Henrik Daleskog som äger och driver restaurangen sedan 2018.

Krogen behöver sina gäster för att gå runt. När restriktionerna med distans infördes blev det ett svårt läge.
– Vi märkte att det var en hel del som bokade bord hos oss men sedan bokade av när de fick ett bord på en uteservering istället. Så brukar det inte vara men i år ville alla sitta ute. Där kunde vi stå med kockar och mat men gäster som inte kom. Vi funderade på att stänga för vi såg inte hur vi skulle kunna gå runt med få platser, en à la carte-meny och gäster som betedde sig konstigt.

Nu fick de tänka om för att hitta en lösning som gick att genomföra.
– Både jag och Louise har tidigare jobbat på krogar som har fine dining och avsmakningsmenyer. Det är inga som gör det här i närheten så då satsade vi på det.Henrik Daleskog, en av ägarna till Grodlår & Timjan i Båstad, står och förbereder kvällens meny.

De lanserade ”En sittning, en meny”
– En niorätters middag med bara de bästa av lokala råvaror. 12 platser och bara bokningar.

Priset för kalaset var 895 kronor per person för maten, dryck tillkom.
– Det är ett bra pris och gästerna fick mycket för pengarna. Vi visste exakt på grammet hur mycket råvaror vi behövde så det blev inget svinn vilket gjorde att vi kunde välja exklusiva råvaror. Vi hade bland annat Highland Cattle-oxfilé från Rammsjö som kostar runt 1300 kronor per kilo.

På menyn fanns dessutom bland annat kantareller från Åsen, rödtunga från Torekov, Liderödsgris från Lindegrens, ost från Ebbessons och blåbär från Bjäre.
– Under sex helger hade vi fulla sittningar på avsmakningsmenyn. Det var nöjda gäster som gav oss bra feedback.

Gästerna var av olika snitt.
– De som åt avsmakningsmenyn var både lokalfolk och turister, förklarar Henrik.

Sommaren är förbi och i Båstad är det lågsäsong. Corona fortsätter dock att sätta begränsningar i samhället.
– Nu har ju många sommarrestauranger stängt och våra vanliga kunder har återvänt. Tyvärr så kan vi bara utnyttja maximalt 70 procent av vår normala kapacitet men vi kör på med à la carte och det har gått bra i september och början av oktober. På ett sätt blir ju 2020 ett förlorat år för vår ekonomi men det ska gå. Finns restauranger som har det värre. Vi är glada att vi ligger i Båstad och har våra fantastiska gäster.

Avsmakningsmenyn kommer komma tillbaka vid utvalda tider.
– Vi kommer nog ha några specialkvällar i höst och vinter där vi tar upp det igen.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON