BJÄRE 2023-02-23 KL. 06:00

Hålehallstugan rustas upp för framtiden

Av Carina Nilsson

Strax före årsskiftet köpte Båstads kommun ett 1,2 hektar stort område intill Friluftsfrämjandets stuga i Hålehall av Ängelholms kommun.
Köpet innebar att föreningen kan få hjälp med att rusta upp grusvägen och nu renoverar de även stugan som bland annat kommer att få ett nytt tak med integrerade solceller.

Hålehallstugan rustas upp för framtiden
På Hålehall finns flera olika vandringsleder samt en led för mountainbike. Lena Riboe är stugfogde och Kent Riboe är ordförande i föreningen. Foto: Carina Nilsson

De senaste åren har Friluftsfrämjandet i Ängelholm/Båstad fått ett stort uppsving.
– Under pandemin fullkomligt exploderade intresset för friluftsliv. Det var folk här ute jämt och längs Skåneleden övernattade flera personer i vindskyddet samtidigt som det stod fem-sex tält intill. Massor av människor var också här uppe för att bara vandra eller grilla. Som mest räknade vi in 42 bilar, säger Lena Riboe som är stugfogde och sköter uthyrningen.

Det har också varit ett hårt tryck på föreningens barn- och ungdomsverksamheter de senaste åren berättar ordförande Kent Riboe.
– Vi hade lätt kunnat dubbla våra grupper för barn och ungdomar men vi har inte ledare så det räcker till fler än dem vi har nu, säger han.

En del av marken intill stugan har tidigare ägts av Ängelholms kommun men det har ändå varit Båstads kommun som har ansvarat för en del skötsel och underhåll. För att kunna utveckla området mer behövde Båstads kommun äga fastigheten och strax före årsskiftet köpte kommunen den av Ängelholms kommun för 90 000 kronor.


Målningsarbeten pågår i stugan. Nilsola Stormoen och Kent Riboe hjälps åt. Foto: Carina Nilsson


Marken består mest av skog men på området finns också parkeringar, vindskydd och grillplats.
– Förutom våra egna vandringsleder som används flitigt så går Skåneleden precis utanför. När kommunen köpte marken blev det mycket enklare för dem att kunna investera och satsa i området, säger Kent Riboe.

Föreningen hoppas bland annat på att kommunen kommer att förbättra grusvägen som leder upp till stugan.
– Det är cirka 700 meter grusväg som med tiden har blivit väldigt hålig och svår att köra på. Alla markägarna har avverkat skog intill vägen nu, så det finns ett bra tillfälle att förbättra den, säger Kent Riboe.

Föreningen håller dessutom själva på att rusta upp stugan med hjälp av sponsorer.
– Vi målar om och har bytt en del fönster. Vi förbättrar toaletterna och vi kommer även att lägga ett nytt tak på stugan med integrerade solceller. Genom att förbättra stugan hoppas föreningen kunna hyra ut den mer och få in mer pengar till barn- och ungdomsverksamheten, säger Kent Riboe.
–I januari hade dessutom vi en elräkning på 14 000 kronor, ska vi ha så höga räkningar blir det inget kvar till själva verksamheten vi vill driva. Men med ett nytt tak och solceller ska det bli bättre, säger Lena Riboe.


Grusvägen upp till Hålehallstugan behöver förbättras. Foto: Carina Nilsson


Friluftsfrämjandets medlemmar jobbar också ständigt med att förbättra och underhålla vandringslederna och mountainbikeleden.
– Vi ser till så att spångar och broar fungerar som de ska och flyttar dem när det behövs. Efter att flera markägare avverkat skog behöver vi också skylta om, så det är ett ständigt pågående arbete. Men vi har ett mycket bra samarbete med alla markägarna.

Både Lena och Kent är väldigt nöjda med att fler upptäcker den fina naturen runt Hålehall.
– Det var så många människor som upptäckte friluftslivet under pandemin. Kan vi bara få hälften av dem att hänga kvar har vi gjort enorma hälsovinster för samhället, säger Lena Riboe.