Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2017-03-09 KL. 19:10

Haavimb lär kvinnor självförsvar

Haavimb lär kvinnor självförsvar

Våld mot kvinnor sker oftare från en känd person i kvinnas närhet än vad det gör mot killar som löper större risk att bli utsatta för oprovocerat våld på offentliga platser. Våld i relationer sker även oftast mot kvinnor. Lars Haavimb tar med alla delar av problemet i sin kurs.

Det är den tredje gången kursen, som går under namnet ”Självskydd för kvinnor”, genomförs i Båstad. Under åtta träningstillfällen får kvinnor och tjejer från 12 år och uppåt utbildning som kommer ske med både samtal och fysisk träning i självförsvar.
– Det är viktigt att kvinnor och tjejer lär sig urskilja när en situation är på väg att bryta ut i våld och veta var gränsen går för ofredandet, säger Lars Haavimb som håller i kursen tillsammans med Annelie Engdahl.

Kursen avslutas med att deltagarna får gå ut i skogen och där bli överraskade och attackerade av ”otäcka typer” som självklart är andra medlemmar i Budoklubben och en del i utbildningen.
– Just denna del brukar alltid några deltagare tycka är lite skrämmande först men inser sedan att det är väldigt lärorikt och vill göra igen, berättar Lars.

Lars Haavimb har själv tre döttrar vilket bidragit till engagemanget i just självförsvar för kvinnor. För över 40 år sedan började han med Jujutsu i Göteborg och idag har han tredje gradens svart bälte. Sedan 1995 har han varit aktiv i Båstad Budoklubb och tränat många ungdomar och vuxna genom åren. Ett längre reportage med Lars Haavimb kommer senare under våren i Bjäreliv.

Kursen i självskydd startar den 14 mars och vill ni veta mer eller anmäla er så ta kontakt med Båstad Budoklubb. Deltagarantalet är begränsat för att hålla utbildningen effektiv. Blir intresset stort genomförs fler kurstillfällen.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson