Klik venligst
BJÄRE 2024-06-16 KL. 08:00

Häftiga bilar, flyguppvisning och underhållning

Av Peter Jakobsson

I slutet av juni är det åter igen dags för sportbilsevent för familjen i Halmstad. Eventet som har genomförts sedan 2011 har lockat över tusentals besökare när vädergudarna varit snälla. Nu hoppas arrangören på en strålande dag den 29 juni.

Häftiga bilar, flyguppvisning och underhållning
En rolig upplevelse för hela bilintresserade familjen utlovas på Halmstad Sport Car Event 29 juni. Foto: HSCE/Arkiv

Halmstad Sports Car Event har en vision om att vara Sveriges bästa sportbilsevent. Bland alla bilträffar och utställningar som arrangeras runt om i landet är det högt ställa mål men genom att visa upp spännande och ovanliga bilar, bjuda på underhållning och flyguppvisning samt arrangera aktiviteter för hela familjen försöker de leva upp till detta.

– Vi har haft väldigt bra respons från utställare och besökare genom åren. Utställare säger själva att det är ett av de bästa bileventen i Sverige så det vi fortsätter vi sträva mot, säger Curt Håkansson från Halmstad Sports Car Event.

Under åren har det varit upp emot 10 000 besökare men oftast runt 6 000.

– Det är väldigt väderberoende. Är det dåligt väder vill varken utställare eller besökare komma så vi får hoppas på bra väder i år, konstaterar Curt.

Många olika bilar kommer finnas på plats. Foto: HSCE/Arkiv

Förra året fick eventet ställa in efter att två konserter plus regn på platsen dagarna innan hade förvandlat Brottet till en lervälling.

– Konserterna fördärvade marken så vi fick ställa in. Det var ingen idé att försöka genomföra det med gegga och gyttja på marken.

Nu är eventet en hel månad tidigare och förhoppningsvis ska underlaget vara bättre.

– Nu är vi innan konserterna börjar så vi hoppas att marken ska vara bra.

En fin gammal SL på paraden. Foto: HSCE/Arkiv

Bilarna som kommer visas i år är inom kategorierna sportbilar, rally- och tävlingsbilar, GT-bilar, specialbilar samt entusiastbilar. Temat är sportbilar från igår, idag och i morgon. Man kommer att belysa jubilarer som är från 1974 (50 år), 1949 (75 år) och 1924 (100 år). Bland annat MG som är en 100-åring. De kommer även uppmärksamma 60-åringar, bilar som kom i produktion 1964. Framtidens sportbilar går mot el och hybridtekniker. Här hoppas arrangören kunna visa upp nya exempel på såna bilar.

– Vi kommer att visa en del spännande sportbilar i år. Eftersom vi visade två Koenigsegg på eventet 2022 hoppas vi att vi kan få hit någon igen, de brukar vara riktiga publikmagneter, säger Curt.

Foto: HSCE/Arkiv

Under eventet den 29 juni utlovas något till alla som älskar sportbilar, racingbilar, specialbilar och flyg. Det blir underhållning från scenen med både magi och musik samt aktiviteter för de yngsta besökarna. Målsättningen är att det ska vara en familjedag där både föräldrar och barn ska bli nöjda.

– Det blir många roliga saker för barnen kan jag lova, säger Curt.

Foto: HSCE/Arkiv

Ett av eventets fundament är välgörenhet. Allt arbete är ideellt och kostnader täcks av sponsor-/samarbetsavtal och besöksintäkter. Hela överskottet skänks till olika organisationer, vilka arbetar med att göra skillnad för främst barn och ungdomar. En av organisationerna som är ständig förmånstagare är Barncancerfonden. Sedan starten har eventet delat ut nära 700 000 kronor i välgörenhet.

Peter Jakobsson