Klik venligst
BJÄRE 2023-11-15 KL. 14:21

Halvtimmestrafiken med Pågatågen återkommer i februari

Av Peter Jakobsson

Efter att regionens budgetförslag från M, KD och L fått stöd av SD står det klart att halvtimmestrafiken med Pågatågen mellan Förslöv och Helsingborg kommer att återkomma. Men det sker först i februari.

Halvtimmestrafiken med Pågatågen återkommer i februari
Budgetförhanlingar i regionen har lett till att Pågatågen kan återfå halmtimmestrafik i februari. Infäll är kollektivtrafiknämndens ordförande Carina Zachau (M). Foto: Lars Dareberg & Peter Jakobsson

När dubbelspåret mellan Ängelholm och Maria station blir färdig i december så kom beskedet att halvtimmestrafiken på sträckan Förslöv Helsingborg, som fanns innan ombyggnaden, inte skulle återkomma. Detta har upprört många av de drabbade kommunerna längs sträckan.

Tidigare hade Skånetrafiken räknat med att halvtimmestrafiken skulle återkomma och detta låg som grund för att Skånetrafiken avvecklar buss 503 mellan Förslöv och Ängelholm den 10 december. Nu såg det ut som att bussen skulle försvinna och tågtrafiken endast köras en gång per timme. Detta skulle innebära en försämrad möjlighet att nyttja kollektivtrafiken för Förslövsbor.

Nu står det dock klart att halvtimmestrafiken återkommer på tåget mellan Helsingborg och Förslöv. Det betyder att Maria, Ödåkra, Kattarp, Barkåkra och Förslöv får halvtimmestrafik i rusningstid. Ändringen sker först den 5 februari då Skånetrafiken behöver tid till att planera för personal och tåg på sträckan.

I ett pressmeddelande förklarar Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden, vad som nu skett.

”När nu budgetförslaget från treklövern med stöd av SD är klart kan jag med glädje meddela att vi kommer att kunna köra halvtimmestrafik i rusningstid precis som tidigare, innan nedstängning och ombyggnad av sträckan”

Skånetrafiken meddelar vidare att trafikförändringarna som tidigare kommunicerades hade att göra med ovisshet i budgetläget. I det budgetförslag som nu läggs fram till Regionfullmäktige i Region Skåne finns det utrymme för att göra omprioriteringar i internbudgeten för att utöka trafiken.

”Vi är såklart glada för detta budgetförslag från Region Skåne. I februari kan resenärer i Nordvästskåne resa ännu smidigare med tåg efter att dubbelspåret mellan Helsingborg och Ängelholm är färdigt. Det ger en större flexibilitet och större möjligheter för alla som bor längs med sträckan att resa och förbättrar pendlingsmöjligheterna i hela Nordvästskåne, säger Hans Engleson, Affärsområdeschef tåg hos Skånetrafiken.”

Båstads kommunstyrelseordförande Johan Olsson-Swanstein (M) har tidigare meddelat att de inväntade just ett besked från budgetförhandlingarna inom Region Skåne som eventuellt kunde ge en öppning för att halmtimmestrafiken med Pågatågen skulle kunna återkomma. Att nu ett positivt besked kommit är en bit på vägen.

– Vi är väldigt nöjda med detta. Får vi tillbaka trafiken med den intensiteten så som det var planerat och byggt för så är det ett lyft för oss, säger Johan Olsson Swanstein.