Av Carina Nilsson
Nils Ekelund från Torekov är professor i växtfysiologi och har forskat om plankton under en stor del av sitt yrkesliv. Nu jobbar han för att få fler barn och unga intresserade av livet i havet och hur det påverkar oss genom att skriva barnböcker.
– Det är en utmaning att beskriva något som inte syns, säger han.
Nils Ekelund har en lång karriär som biolog och forskare bakom sig. Han har också jobbat mycket med att undervisa blivande lärare i de naturvetenskapliga ämnena.
– Tyvärr är intresset för naturvetenskap inte så stort bland studenterna. Och vi behöver duktiga lärare i de naturvetenskapliga ämnena för att få barn och unga intresserade av kemi, biologi och fysik, säger han.
Sedan Nils trappade ner arbetet vid Malmö universitet har han därför påbörjat en ny karriär som barnboksförfattare med planktonet Prille och pojken Gusse i centrum.
Omslaget till Nils Ekelunds andra bok. Foto: Pressbild
– Jag har forskat om plankton under många år. De är otroligt viktiga för oss människor då de står för fotosyntesen i havet och producerar syre. Havets växtplankton tar upp lika mycket koldioxid som jordens alla träd men många tänker inte på det eftersom vi inte kan se planktonen, säger Nils Ekelund.
Att skriva en barnbok om plankton blev därför en stor utmaning. Förra året kom den första boken och i sommar kommer den andra.
– Att beskriva något som man inte kan se eller visa för barn – det är en utmaning. Men med hjälp av Sofia Ekelund, som är grafisk formgivare, och Sara Edström, som har gjort bokens illustrationer, så tycker jag att vi har lyckats, säger Nils.
I boken försöker han visa att både syre och koldioxid behövs för att fotosyntesen ska fungera.
Nils Ekelund bor numera permanent på Bjärehalvön. Från sitt hus ser han ut över havet och det var också här hans intresset för livet i havet väcktes. Foto: Carina Nilsson
– Båda behövs för att det ska bli en balans, men vi människor kan inte leva utan träd och växtplankton eftersom de producerar syre. Under de 40 år som jag har jobbat så har koldioxidhalten i luften ökat från 370 ppm till 440. Det är en enorm skillnad där vi har rubbat balansen. Så det handlar inte bara om havet utan också om hela världen och vårt klimat. Det är många vuxna som säger ”jaha”, när jag pratar om det här, säger Nils.
I mitten av juli kommer Nils andra bok från tryckeriet.
– Jag ska medverka på bokmässan i Göteborg i år och på kulturnatten i Lund. Förra året fick jag lite tid hos bokhandeln här i Båstad och jag hoppas på det i år också. Böckerna finns även hos Ica i Torekov och på turistbyrån i byn.
Nils hoppas även på att få ut fler böcker till skolor och förskolor.
– Ska man väcka ett intresse för naturvetenskap så behöver man börja i tid, säger han.