BJÄRE 2022-10-28 KL. 14:30

Händer på Bjäre helgen 28–30 oktober

Av Peter Jakobsson

Bjäre NU tipsar om några saker som går att ta sig för under helgen som kommer.

Händer på Bjäre helgen 28–30 oktober

Donnez bjuder upp till dans
Fredagen 28 oktober gästar det populära dansbandet Donnez Grevieparken. Insläpp för de förbokade matgästerna sker kl. 19.00. Insläpp för dansgäster kl. 20.30. Pris 200 kr/pers inkl. kaffe. Dansbiljett utan mat kräver inte förbokning. Dansen startar kl. 21.00 och slutar kl. 01.00.

Fantasiland på Galleri Blå – Vernissage
Under höstlovsveckan 44 kommer konstnären Mats Åkermans tavlor visas upp på Galleri Blå i centrala Båstad. Mats Åkerman har skapat ett fantasiland ”Den Svagiska Unionen” som han byggt upp ur sin egen fantasi och gestaltar i bild och ord på ett ytterst personligt sätt. Tavlor med 1950-talsmotiv från det fiktiva landet visas. Mats Åkerman finns på plats i galleriet under vernissagedagen och kan berätta mer om konsten.
Vernissage lördag 29 oktober klockan 11-17. Galleriet är även öppet på söndagen.

Abstrakt och expressionistiskt på Biblioteksgalleriet – Vernissage
Galleriet i biblioteket visar nu upp konst från konstnären Roger Simonsson. Själv beskriver han konsten som en: ”Abstrakt och expressionistisk bildvärld, där ’inget är givet’. Jag håller på med en långsam process av otaliga övermålningar för att formulera minnen och erfarenheter i min konst. Min förhoppning är att målningarna ska bjuda in betraktaren till en upptäcktsfärd.”
Vernissage den 29 oktober kl 11-13. Båstad Konstgalleri på Båstad bibliotek, tillgängligt
under bibliotekets öppettider, gratis entré. Arrangör: Båstad Bjäre konstförening.

Rögle vs Oskarshamn
Bjäres stolthet Rögle tar emot Oskarshamn. Det blir en så kallad klackmatch, som innebär extra fokus på publiken och att det händer en hel del inför och under match i Catena Arena. Innan match kan du åka det beryktade "Pyttetåget" från Stortorget i Ängelholm. Tåget avgår klockan 16.00 - men se till att boka din plats i tid. Det finns nämligen bara 40 platser ledigt på tåget.
I arenan öppnar Klackbaren redan klockan 15.30. Där kan du ladda upp med livemusik, uppsnack och andra aktiviteter inför nedsläpp (18.00). I Klackbaren hittar du också specialerbjudanden på mat och dryck. Hoppas vi ses på lördag och gör kvällen till en hockeyfest!
Catena Arena lördag 29 oktober klockan 18:00

Värderar konst och klassiska antikviteter
Stockholms Auktionsverk kommer till Norrvikens trädgårdar lördag 29 oktober för att värdera föremål. Specialisterna från Stockholms Auktionsverk finns på plats för en kostnadsfri värdering. De söker modern, äldre och samtida konst, klassiska antikviteter, designmöbler, belysning, mattor, keramik, silver, glas, klockor och smycken.
Värderare: Peter Andrén, Erik Bilén & Charlotta Andersen.
Victoriahuset i Norrvikens trädgårdar lördag 29 oktober kl. 12-15

LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta
Alla i Valleby ser fram emot Vallebydagen när en tjuv plötsligt slår till och utför en serie stölder. Efter sig lämnar tjuven symboler kopplade till stjärntecken och rymden. Stölderna verkar gå ut på att förstöra Vallebydagen. Lasse och Maja kastar sig över fallet och engagerar den vresiga mästertjuven Lillie Ragnarsson som master mind i utredningen som snart utvecklar sig till en katt-och-råtta-lek där tjuven alltid tycks ligga steget före. Men vem är egentligen denne listige mästertjuv och vilket är hens motiv? Kommer Lasse och Maja att lyckas knäcka gåtan och stoppa tjuven innan hela Vallebydagen ställs in?
Premiär på lördag 29 oktober klockan 14. Visas även söndag kl 14.
Under vecka 44 ingår filmen i höstlovsbio tillsammans med Båstad kommun. Se scalabiografen.se för mer information.

Höstmarknad
Ernst interiör i Östra Karup bjuder in till höstmarknad. Det blir pyssel för de små och grillade marsmallows, det blir åsneridning och smakprover på god mat. Olika lokala leverantörer erbjuder pizza med potatis, krämig risotto, kallpressad olja, biscotti, crostini, pepparkakor, vällagrade ostar, finkaffe och varm choklad. Det ges modevisning och bra erbjudanden i butiken. Dessutom pyssel, lotteri, hönssafari och kaningos. Något för de flesta!
Lördag 29 oktober klockan 11 – 15.

Konstutställning – Sista chansen
I Östra Karup på Galleri Arnstedt är det alster från konstnärerna Gabriel Karlsson, Anna Andersson, David Nilson och Viktor Kopp som visas upp. Målningar och skulpturer fyller konsthallen. Öppet lördag 29 oktober klockan 12–16.

Mytiskt med cello
Musik av Lachenmann, Cattaneo, Schönberg samt från en workshop med cellisten Eric-Maria Couturier vid Musikhögskolan i Malmö.
Kulturhuset Ravinen lördag 29 oktober 16:00 – 17:30.

Halloween på Pepes Bodega
Den 29 oktober öppnar Loft upp för FEST, välkomna på en läskigt rolig kväll.. Förköp via hemsida.

Kammarspel om förväntningar, oskrivna regler, krav, skuld och skam
”Rollen vi ärvde” är en personlig och intim resa över hundra år med Sara Ekman, dansare, och Sofia Söderberg, musiker. Det handlar om bilden av flickor som den sjöngs i visor och lästes i böcker, i skolan och i hemmet. Det handlar om hur vi växt upp och förändrats med tiden. Och varför är det som det är?
Med humor och allvar reflekterar vi över vår egen generations bild av kvinnan, över de kvinnoideal vi växt upp med, över de förebilder som format oss och över oss själva som mer eller mindre ofrivilliga medspelare.
Kulturhuset Ravinen, söndag 30 oktober klockan 16-17.30, entré 245:-.

Resor i europa
Göran Lundahl är vd och ägare av Maskinkompaniet i Grevie. Han tar dig med på en
spännande resa genom sitt liv som företagare och resenär i Europa under 30 år på
jakt efter intressanta affärsföremål. Torekovs församlingshem, söndag 30 oktober klockan 18.30, entré 40 kr. Arrangör: Torekovs Föreläsningsförening.

En timme extra – Nu blir det vintertid
Natten till söndag ställs klockorna tillbaka en timme och vips så har vi alla fått en timme extra på söndagen. Ta vara på den genom att till exempel unna dig något av det som det tipsas om här. Eller om det inte passar så kanske en promenad i naturen omgiven av höstens alla färger kan vara nåt.

Ät gott hemma
Inför varje helg finns mängder med erbjudanden från de lokala livsmedelshandlarna i tidningen Bjäre NU. Bläddra genom tidningen och se om du finner något gott erbjudande som kan förgylla helgen.

Ät gott ute
Lunch, brunch, fika, middag, fest. Flera hotell, restauranger och caféer på Bjäre serverar mat, dryck och fika året runt till de som önskar njuta en stund. Se aktuella erbjudanden i Bjäre NU på annonssidorna.


Har du tips på saker som händer på Bjäre?
Maila till peter@bjarenu.se