BJÄRE 2024-10-28 KL. 14:18

Här har läraren päls och mjuk mule

Av Carina Nilsson

Genom historien har vi människor lärt hästar att dra en plog, gå dressyr i den högre skolan och att valla boskap för att ta några exempel.
Men Lisa Thorngren vill vända på perspektivet. Hennes budskap är att vi människor kan lära oss massor av saker – av hästar. Och hon får stöd av forskare.

Här har läraren päls och mjuk mule
Lisa Thorngren jobbar både hemma på gården och ute på olika ridskolor bland annat, här tillsammans med islandshästen Amor. Foto: Carina Nilsson

Lisa Thorngren driver företaget Lära med hästar hemma på gården strax utanför Båstad. Hon startade sin firma 2019 och hennes metod börjar nu få spridning på allvar.

Men alltihop startade när Lisas man fick jobb i Australien.

– Våra barn var då fyra och sex år och min man fick ett erbjudande att jobba i Sydney i fyra år. Jag hade då arbetat i resebranschen i många år, både som kommunikatör men också med omställning och krishantering eftersom resebranschen gick igenom väldigt stora förändringar då, säger hon.

Efter varje träningspass får eleverna plocka kort med ord som visar vad de har lärt sig eller känner sig stärkta i. Foto: Privat

Vid sidan av jobbet har Lisa alltid haft ett stort hästintresse.

– Jag var aldrig intresserad av att tävla eller arbeta med hästar. Att rida eller jobba i stallet var min avkoppling, säger hon.

I Australien fick Lisa för första gången på många år tid att reflektera över livet. Hon valde då att nörda ner sig i sitt hästintresse, men med fokus på hur hästar och hälsa hänger ihop.

– Australien ligger långt fram på det här området. Hästen var en arbetskamrat och ibland avgörande för att man skulle överleva. Än idag använder många bönder hästar för att valla boskap på sina rancher. Det som tilltalade mig så mycket var relationsbyggandet med hästarna – om man förstår hur hästar fungerar så kan man bygga en helt magisk relation med dem, säger Lisa.

Lisa gick flera olika utbildningar bland annat en ettårig utbildning på universitet med fokus på hur en häst fungerar. Men det hon verkligen fastnade för var hästunderstött lärande, eller equine assisted learning.

– Det handlar om hur man kan stärka människors förmågor med hjälp av hästar. Det är inte terapi eller behandling utan fokus ligger på vilka förmågor man kan träna i samspelet mellan häst och människa, säger Lisa.

Att umgås med hästar har goda effekter på den psykiska hälsan. Det har forskare kunnat visa. Foto: Privat

2019 kom Lisa och familjen hem till Sverige igen.

– Jag ville inte bara släppa allt jag hade lärt mig i Australien och började grunna på hur jag skulle kunna använda det i vår svenska kultur. I Sverige har vi näst mest hästar i Europa, 360 000 stycken, och ett nätverk av ridskolor, travstall med mera. Vi har också, tyvärr, väldigt många som har problem med psykisk ohälsa. Sedan 1980 har antalet unga med oro och ångest femdubblats, säger Lisa.

Så småningom landade allt i företaget Lära med hästar som idag är ett varumärke, en metod och en utbildningsenhet. Lisas modell bygger på samarbete med till exempel skola, SFI eller kommunala arbetsmarknadsenheter. Jobbar hon med barn så är även skolanställda på plats. Ofta samarbetar hon också med ridskolor eller hästgårdar på olika orter och ibland har hon deltagare hemma på gården.

Deltagarna i Lära med hästar får under fem veckor lära sig att samspela och kommunicera med hästar och med andra personer genom ett program med olika övningar. Lisa kallar det för Lära med hästars 4S, som står för självkänsla, självinsikt, samarbetsförmåga och sunda relationer.

Att leda en häst tillsammans genom en bana kräver att elever och häst samarbetar och kan kommunicera. "Det är i det samarbetet som det händer något med oss människor" säger Lisa Thorngren. Foto: Privat

– Hästar är fantastiska läromästare och de dömer inte. De bryr sig inte om vad du har på dig eller vilken titel du har. Men de läser av ditt kroppsspråk och beteende och agerar direkt efter det. De är flyktdjur och kan väga 600 kilo. För oss människor gäller det att samarbeta och kommunicera med ömsesidig respekt. När det fungerar, då händer det grejor med oss människor också, säger Lisa.

Lisa har bland annat jobbat med flera grupper från skola och SFI i Båstads kommun och Ystads kommun. Hon har utbildat cirka 70 handledare i landet och har tagit fram en tydlig metodik som används av alla.

Lisa har också en utbildad servicehund, Sydney, som följer med henne på arbetet. Foto: Carina Nilsson

I de utvärderingar som har gjorts i Båstads kommun framkommer att åtta av tretton elever klarar skolan bättre. Flera har stärkt sin självkänsla och höjt sina betyg. De har också deltagit i aktiviteter som de annars inte skulle ha gjort.

– Båstad kommer också att vara med i ett forskningsprojekt som Högskolan i Halmstad gör. Henrika Jormfält, som är professor i omvårdnad, har redan gjort en del liknande forskning som visar att hästar får oss att må bra på olika sätt. Vi behöver hitta fler sätt för att möta samhällsutmaningar så som psykisk ohälsa. Utifrån studier och forskning vet vi att hästen och stallet är ett sätt och en plats som kan bidra till att främja hälsa och lärande, säger Lisa Thorngren.

Lära med hästars metod arbetar med hästen från marken. "Idag pratar vi mycket om hästvälfärd, vilket är väldigt viktigt för mig. Det här kan vara en bra aktivitet för äldre ridskolehästar till exempel," säger Lisa. Foto: Privat