Klik venligst
BJÄRE 2024-05-08 KL. 08:00

”Har man väl börjat spela bridge så slutar man aldrig”

Av Peter Jakobsson

Sven och Elisabeth Larsson är aktiva bridgespelare och engagerade i Båstads Bridgeklubb. Det populära kortspelet är en aktivitet som ger så mycket mer än bara spelandet. Gemenskapen mellan spelarna är nästan det viktigaste. Tyvärr så minskar antalet engagerade i bridgeklubbarna.

”Har man väl börjat spela bridge så slutar man aldrig”
Elisabeth och Sven Larsson är sekreterare och ordförande i Båstads Bridgeklubb. De skulle gärna se att det kom lite nya spelare till klubben. Foto: Peter Jakobsson

Båstads Bridgeklubb har en lång historia. Den grundades 1947 av bagarmästare Knut Jönsson och hans konditor S Å Nilde som kallade samman intresserade på Knuts café. I början var Laholms Bridgekurs fadder år Båstadklubben.

Bridgeklubben i Båstad hade från början speldagar på måndagar och det håller i sig än i dag. Genom åren har klubben flyttat runt mycket, de har varit på Knuts café, pensionat Furuhem, Malens restaurang, hotell Båstad, Äppelgården, Båstad golfklubb med mer. Sedan en tid träffas de nu i lokaler på Vångavägen.

Oftast är de runt 10 par som är med på spelkvällarna.

– För 20 år sedan var det nog dubbelt så många, säger Elisabeth Larsson sekreterare i Båstad Brideklubb.

– Vi behöver lite tillskott på nya medlemmar som är lite yngre, många är nu i väldigt hög ålder så det blir naturliga avgångar med demens och dödsfall, konstaterar Sven Larsson som är ordförande i Båstad Bridgeklubb.

Sven och Elisabeth, som nu är så involverade i Båstad Bridgeklubb, började själva spela bridge på 1970-talet.

– Vi hade uppehåll under många år när vi bodde utomlands men när vi kom tillbaka till Båstad 2013 så började vi igen. Snabbt blev vi involverade i klubben, säger Elisabeth.

Bridges är ganska stor i Sverige. Alla som spelar på klubbnivå är registrerade hos Svenska Bridgeförbundet som i dagsläget har cirka 20 000 medlemmar i 340 klubbar från Kiruna i norr till Ystad i söder.

Vad är charmen och så roligt med bridge?

– Det är problemlösning, säger Sven.

– Ännu mer är det nog en väldigt social aktivitet, man lär känna folk och behöver inte vara ensam, förklarar Elisabeth som även berättar att många från klubben umgås utöver de regelbundna spelkvällarna.

– Har man väl börjat spela bridge så slutar man aldrig, säger Sven.

Utöver klubbspelandet brukar Sven vara på spelkvällar med herrarna och Elisabeth har spelträffar med damerna. På dessa träffar umgås de mer än bara över bridgespelandet. När herrarna träffas kan det vara sillmacka och nubbe innan spelandet. Damerna har lite annat upplägg.

– Framför allt lite nyttigare, säger Elisabeth och skrattar. Vi brukar kanske äta någon god sallad, dricka lite bubbel och snacka en hel del om allt möjligt innan spel.

De aktiva i Båstad Bridgeklubb kommer från lite olika platser men har hamnat här i Båstad.

– Det är många göteborgare, konstaterar Elisabeth. Sen är det en hel del som har fritidshus i Båstad som är med på träffarna när de är här.

Sammanhållningen är god i klubben men nu önskar de att det blev lite tillökning på medlemmar.

– Vi skulle gärna se att vi fick in lite fler till våra nybörjarkurser och som sen förhoppningsvis fortsätter spela med klubben, säger Elisabeth.

Även om bridge spelas i par så behöver man inte komma i par.

– Är man själv så kan man bli hopparad med någon, förklarar Elisabeth.

Bridge är ett spel som går ut på att vinna men Sven och Elisabeth anser ändå att det viktigare att trivas, ha roligt och umgås än att vinna.

– Det är i alla fall vår filosofi, säger Elisabeth.

Det finns flera bridgeklubbar på Bjäre och de har olika dagar för sina spelkvällar. Ofta är det folk som åker mellan klubbarna för att spela med andra.

– Man kan nästan spela bridge varje kväll om man vill, kanske inte på söndagar, säger Sven.

Båstads bridgeklubb träffas på måndagskvällar och varannan torsdagseftermiddag. Nyfikna kan kontakta klubben och komma överens om att besöka dem. Kontaktuppgifter till klubben är enkla att hitta på webben, sök på ”Båstad Bridgeklubb”.

Peter Jakobsson