BJÄRE 2022-05-17 KL. 14:30

Hemmeslövs herrgård blir flyktingboende igen

Av Carina Nilsson


Redan den 1 juni blir Hemmeslövs herrgård flyktingboende igen.

Detta står klart sedan Migrationsverket har tecknat ett avtal med företaget Oblicon om att ordna tillfälliga bostäder för ukrainska flyktingar.

Hemmeslövs herrgård blir flyktingboende igen
Hemmeslövs herrgård blir flyktingboende igen redan den 1 juni. Foto: Joakim S Ormsmarck

II avtalet skrivs att kontraktet avser tillfälliga bostäder för i första hand personer som omfattas av rätt till skydd enligt EU:s så kallade massflyktsdirektiv.

Avtalet omfattar 176 platser under sex månaders tid. Hur länge personerna kommer att bo där är inte möjligt att beräkna, då det kommer att variera för enskilda personer, skriver Migrationsverket i avtalet.

Anders Alsén representerar Oblicon i Helsingborg som ska driva förläggningen. De hyr lokalerna av fastighetsägaren Ulfåsa bygg & fastighets AB i Motala.

– Det är som Migrationsverket skriver, vi vet inte alls hur många som kommer att flytta in. Det är snabba ryck och svårt att planera, men vi tar höjd för att det kan bli fullt, säger han.

De som flyttar in i herrgården kommer att få fullt utrustade rum och måltider serverade. Boendet ska också stå för tvättstuga och lekrum samt hygienprodukter.

Oblicon har också anställt personal som ska jobba på förläggningen.

– Det blir mellan åtta och tio personer som framför allt ska ansvara för kök och måltider samt städning, säger Anders Alsén.

Just nu håller de på att renovera de lokaler som ska inrymma flyktingförläggningen.

– Jag är väl bekant med fastigheten eftersom jag jobbade som konsult där när Bert Karlsson drev flyktingförläggningen. Vi har nu fyra hantverkare som har jobbat i en månads tid på anläggningen. Vi håller bland annat på att åtgärda fukt- och ventilationsproblemen och hantverkarna kommer att fortsätta arbeta fram tills vi öppnar den 1 juni, säger Anders Alsén och tillägger att köket nyss fick ett muntligt godkännande av miljöförvaltningen.

Avtalet börjar gälla den 1 juni och upphör den 30 november.

– Vi gör det här för att vi vill hjälpa ukrainarna, men hur många som kommer att bo i Hemmeslöv och hur länge vet vi ingenting om i dagsläget, säger Anders Alsén.