Klik venligst
BJÄRE 2024-06-21 KL. 07:02

Högt biljettryck – Anne Sofie von Otter till Skummeslöv

Av Johan W Jönsson

Skummeslövs musikdagar har i år lyckats locka Anne Sofie von Otter till kyrkan. Trycket på biljetter är högt men det går inte att förboka. Årets tema är ”Musikens tonspråk – broar som förenar”.
– Musiken är fantastisk! Vi behöver träffas och uppleva saker för att stärka oss, säger kantorn Annelie Segerstedt.

Högt biljettryck – Anne Sofie von Otter till Skummeslöv
Margareta Jonsson, Annelie Segerstedt och Gunnel Runesson i projektgruppen ser fram emot årets upplaga av Skummeslövs musikdagar, som blir den nionde i ordningen. Foto: Johan W Jönsson

Tillsammans med koordinatorerna Margareta Jonsson och Gunnel Runesson utgör Segerstedt projektgruppen bakom de omtyckta musikdagarna som äger rum i Skummeslövs kyrka.

– Var vi än bor i världen så sjunger vi. Musiken förenar och bygger broar. Därför tyckte vi att det tema vi nu valt passade väldigt väl in på våra musikdagar, säger Runesson.

Årets program har internationell touch. Inte minst med konserten ”Från Egypten till Polen”. Det blir musik för stråkkvartett med folkmusikaliska rötter med Spirakvartetten från Jönköping.

Då blir det, som konsertens namn vittnar om, både polskt och egyptiskt. Musikdagarna inleds starkt med stjärnglans då ”Anne Sofie von Otter med vänner” kommer.

Von Otter är en internationellt erkänd opera- och konsertsångerska som varit hovsångerska sedan 1995. Såväl 1996 som 2013 belönades hon med grammisar i kategorin klassisk.

– Ann Sofie och hennes välrenommerade musikervänner bjuder på Karin Nielsen, Vilhelm Stenhammar, Strauss och mer svensk lyrisk musik uppblandat med lite annat, säger Segerstedt.

Hur får man von Otter till Skummeslöv?

– Kontakter, ler Runesson.

– Vi har fått hit henne genom Karin Birgersson, fyller Margareta Jonsson i.

– Hon är en av landets främsta pianister. Karin har varit med åtta av nio år under musikdagarna, inklusive i år, fortsätter Runesson.

Göteborgs Brasskvintett bjuder på dansk och amerikansk musik under sin konsert ”Stort och smått”. Det blir bland annat Leonard Bernstein.

Programmet är från söndag till söndag och i vanlig ordning avslutas musikdagarna med två musikframträdanden samma dag. Vid söndagsmässan är namnet ”Sångens skaparkraft”.

– Då bjuder Andreas (Lindgren) och Lina Cecilia (Carlsson) på naturlyrik. Till exempel Hayden och Schubert, säger Segerstedt.

Under avslutningskonserten med Svanholms singers under namnet ”This is Svanholm” blir det bland annat musik av dirigenten Sofia Söderberg och sångaren Henrik Dahlgren.

– Men de kommer också sjunga någon folksång från Norge, något från Avicii, ett par sånger från Astrid Lindgren och Björn Isfeldt. Så det är ett väldigt brett program, säger Segerstedt.

Hon berättar att det blir en speciell stämning i Skummeslövs kyrka då den är så liten. Det blir väldigt intimt. Publiken kommer nära musikerna och vice versa.

– Musiken gör på något sätt att människor hittar varandra. Lite i orostider, som det är nu, så kan musiken vara en sak som vi har gemensamt och som förenar oss, säger Jonsson.

– Det blir ett fint utbyte mellan musiker och publik. Musikerna bjuder lite extra på sig själva då vi är så nära. Det finns ingen scen och publiken är inte långt borta, säger Segerstedt.

– Skummesövs kyrka är som ett stort varmt vardagsrum. Det är varma färger och fantastisk akustik med trätaket. Ljudet bär men det studsar inte, säger Runesson.

Program och biljetter (som är gratis) finns att hämta på Laholms bokhandel från och med den 24 juni. Två biljetter per person och konsert gäller. Det går inte att förboka biljetter.

Det lär bli kö utanför bokhandeln. Det slogs publikrekord under fjolårets musikdagar och även i år är trycket efter plåtar högt. Har man biljetter och inte kan gå ska man höra av sig.

Skummeslövs musikdagar arrangeras i samarbete med Svenska kyrkan, Musik Hallandia, Laholms kommun, Laholms konsertförening och Sensus.

Program Skummeslövs musikdagar:

Söndag 30 juni klockan 19 ”Anne Sofie von Otter med vänner” (medverkande Anne Sofie von Otter, Fabian Fredriksson, Karin Birgersson, Märta Eriksson, Arvid Eriksson)

Tisdag 2 juli klockan 19 ”Från Egypten till Polen. Musik för stråkkvartett med folkmusikaliska rötter” (medverkande Spirakvartetten: Diana Lewtak-Isaksson, Brenda Brouns, Zuzanna Kozendra, Mari Wall Söderhjelm)

Torsdag 4 juli klockan 19 ”Stort och smått” (medverkande Göteborgs Brasskvintett: Bjørn Bjerknaes Jacobsen, Jonathan Kronevik, Weronika Pietrzak, Martin Söderlund och Øystein Kregnes)

Söndag 7 juli 09 Söndagsmässa, ”Sångens skaparkraft” (medverkande: Lina Cecilia Carlsson och Andreas Lindgren)

Söndag 7 juli kockan 18 ”This is Svanholm” (medverkande Svanholm singers med dirigent: Sofia Söderberg)

Annelie Segerstedt, Margareta Jonsson och Gunnel Runesson i det ”stora varma vardagsrummet” Skummeslövs kyrka. Konserterna under musikdagarna är gratis. Men man får gärna swisha en slant via kollekten, som går till omkostnader. Foto: Johan W Jönsson