Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-12-06 KL. 13:58

Högtryck på Bakeriet i stundande juletider

Högtryck på Bakeriet i stundande juletider

Det är fullt upp i bageriet nu under adventstider. Pepparkaksbakningen är i högsäsong sedan flera månader. Anette och Betina Kruse jobbar tillsammans med tre anställda i den nya lokalen på Ängelholmsvägen vid korsningen Köpmansgatan. Efter bara en månad har de redan ett antal stammisar.

Första november öppnade de sitt café för allmänheten.
– Vi har haft mycket folk redan från start. Vi har inte gjort så mycket reklam för oss men många har gått förbi eller sett att det ska öppna något och undrat vad det är som öppnar här berättar Betina.
– Det har varit över förväntan, fyller mamma Anette i.

Bakeriet är inte något nytt även om det är nytt i Båstad.
– 2001 bakade jag första skorpan. Då var Bettina liten. Jag såg en skorptrend där det importerades en hel del. Då tyckte jag att det kunde bakas i Sverige istället. Man kan säga att vi bakar italienska skorpor på svenska.

Bakeriet levererar biscotti, crostini och pepparkakor till butiker runt om i landet. Allt bakas nu i lokalen på Ängelholmsvägen.
– Det är kärnan i verksamheten och den har inte ändrats för att vi flyttat till Båstad. Vi hade inte kunnat ha ett litet café med nio stolar om vi inte hade bakandet i grunden, säger Anette.

I cafét erbjuds även bröd och bullar.
– Vårt signum är att ha hög kvalitet på det vi erbjuder. Vi bakar på äkta råvaror, inga tillsatser vare sig i våra konserverade eller färska produkter. Allt görs från grunden.

Anette drev tidigare Bakeriet i Eskilstuna och var nära på att sälja verksamheten men då övertalade dottern Betina att de skulle ha det kvar. Hon gick då in i företaget och tog en aktiv del i det. För att allt ska rulla på så är det mer än bara bakande som skall skötas.
– En viktig del är ju säljandet och det tar mycket tid.

Att både mor och dotter tog pick och pack med sig från Eskilstuna och flyttade till Båstad har sin förklaring.
– Vi ville närmre havet och till västkusten. Båstad ligger oss varmt om hjärtat, vi har spenderat många somrar här. Min farfar kommer från
Båstad och min farfars far Conrad Kruse drev Köpmangården, berättar Betina.
– Jag har haft tankar på att flytta till Mark, där jag är uppfödd, men det blev Båstad istället, säger Anette.Anette och Betina Kruse trivs bra i Båstad.

När de hade bestämt sig för Båstad kom de i kontakt med Ingrid Thuresson som hjälpte dem att få till caféverksamheten som de hade i hembygdsparken i Boarp i somras.
– Det gick bra för oss där och vi fick mycket positiv feedback. Sen efter sommaren hittade vi denna lokalen och började anpassa den för bageriverksamheten, berättar Betina.
– Det var många som nyfiket tittade in genom fönstren när vi höll på att bygga om. Sen vi öppnade första november har det varit en strid ström av gäster. Att vi öppnade cafét nu samtidigt som det är vår absoluta arbetstopp, med alla pepparkakor som ska bakas, kanske var lite knäppt men det gick bra. Nu är det vi och tre anställda som bakar för fullt, förklarar Anette.

Doften av nybakat sprider sig nu runt bageriet i centrala Båstad.
– Vi har alltid ett antal olika bröd som är dagsfärska. Vi jobbar med kalljäsning och när vi kommer på morgonen så gräddas de. När vi öppnar klockan nio finns det färskt bröd i hyllorna, och det är olika typer av börd varje dag, säger Anette.

Innan Anette drog i gång Bakeriet så var hon hushållslärare, något hon kans sakna lite.
– Efter jag slutade som lärare så har jag saknat att få lära ut och dela med mig av min kunskap. Därför har jag drivit ett antal kurser, det har varit i att baka knäckebröd, bullar, surdegskurser och speciella kurser för pappor.

Detta var i Eskilstuna och nu har de planer på att dra igång kursverksamhet även här i Båstad.
– Jag har ett upplägg jag kallar ”Bli din egen surdegsbagare”, vi börjar på fredagskvällen med att sätta degar och sen fortsätter hela lördagen med att baka. Detta ska jag köra i gång så snart jag kan. Troligen blir det premiär efter nyår, berättar Anette.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON