BJÄRE 2022-10-29 KL. 12:30

Höst och vinter är bästa tiden för att planera trädgården

Av Martin Vingren

Även om det är höst och snart vinter så finns det mycket du kan göra i din trädgård. Inte minst beskära träd, för att få ännu större frukt framöver, tipsar trädgårdsprofilen och författaren Eva Robild.

Höst och vinter är bästa tiden för att planera trädgården
Från omslaget av boken "Konsten att beskära träd". Foto: Bonnier Fakta

Under det kallare vinterhalvåret tar Eva Robild, om inte varje dag så åtminstone några gånger i veckan, en promenad i sin trädgård och ser över om något behöver åtgärdas eller om hon vill plantera något nytt.
– Det är nu på hösten du kan titta över din trädgård – är det något du kan göra bättre? Vill du ha mer blommor, mer frukt, mer bär och mer ätbart? Det är lättare att få en översikt, säger hon.

Hösten är för det första en bra tid att plantera på, tipsar Eva Robild. Oavsett om det gäller prydnadsbuskar eller perenner.
– Allt mår så mycket bättre om man planterar på hösten. Växterna har vuxit på en plantskola på sommaren och kvaliteten är som bäst nu. Hösten har fortfarande hyfsat varma dagar och växterna rotar sig bättre, så att de redan har grott in sig när våren kommer. Men det är ofta till våren som folk kommer på att de ska plantera, säger hon.


Trädgårdsprofilen och författaren Eva Robild har tips om saker att göra i trädgården på hösten. Foto: Eva Lie


Vill du ha större och bättre frukter från dina äpple- päron- och plommonträd så kan det vara läge att beskära dem. Antingen fram till bladen trillar under hösten eller senare på vintern, framåt februari/mars.

Häromåret gav Eva tillsammans med andra trädgårdsprofiler ut boken ”Konsten att beskära träd” då de kände att det saknades en guidebok.
– Det finns många parametrar att ta hänsyn till när man ska beskära, i boken får man en guide och förklaringar steg för steg.

Att sitta ute på vintern kanske blir för kallt – men Eva Robild tycker att vi ska ta vara på våra trädgårdar.
– Nu på hösten, ta med dig en filt och kaffekoppen och gå ut och sätt dig. Gå en runda i trädgården en kvart varje dag eller spela fotboll med barnen. Trädgården är ett livselixir för många, säger hon och fortsätter:
– Sedan är det rätt skönt att kunna vara i trädgården på vintern utan att känna att du måste göra något.


Hösten är en bra tid att planetera lökar.


Eva Robilds tips
Så njuter du av trädgården även höst och vinter

Tulpaner
”Vårlökar sätter du nu på hösten. Fixa en egen snittblomsodling i en pallkrage. Köp lökar på rea och fyll redan nu, då har du dina buketter klara på våren”

Precis köpt hus?
”Då har du en tom målarduk på vintern, börja planera och om du tar hjälp av trädgårdsarkitekt så är detta tiden då de har som minst att göra, från mars har de fullt upp och kanske inte går att boka”

Övervintra växter
”I växthuset, eller i källaren nu när elen är dyrare och du måste ha en fläkt igång. Eller flytta in i uterummet och njut av växterna där, ett olivträd klarar några minusgrader men gillar inte isiga vindar”

Ta en promenad
"En kvart om dagen, för att få lite ljus på sig och samtidigt planera sin trädgård inför våren"