Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-10-20 KL. 13:58

I Torekov laddas det för vintergolf

I Torekov laddas det för vintergolf

Från hotet om att tvingas hålla banan stängd, till en rekordsäsong. Corona fick en oväntad effekt för Torekovs golfklubb.
– Golfsverige har inte sett något liknande sedan 80-talet, säger Caisa Reis, klubbchef på Torekovs golfklubb.


När nu andra klubbar i landet förbereder för säsongsavslutning laddar TOGK för vintergolf. Caisa Reis, som är klubbchef på Torekovs golf-klubb, berättar om en säsong som varit utöver allt hon varit med om.
– Fram till september i år har vi haft en nästan 40 procentig ökning av antalet spelade rundor jämfört med förra året.

Försiktighetsåtgärder istället för stängning
I början av säsongen fanns många frågetecken, klubben var inte ens säker på om den skulle få hålla golfbanan öppen. Men i stället för stängning rekommenderade Svenska golfförbundet klubbarna åtgärder så att viruset inte skulle spridas på banan. Spelare slapp kratta i bunkrar, de fick inte ta bort flaggan från hålet, och personer i riskgruppen skulle kunna spela själva. Dessutom gällde de vanliga råden i samhället om att hålla avstånd och att visa hänsyn.

Väntar ökat tryck på vintergolf
Nu när nästan alla Sveriges golfklubbar gör sig färdiga för att stänga för säsongen börjar Torekovs golfklubb istället att göra banan färdig för vinterns spel. Klubben är en av få i Sverige som kan hålla öppet hela året, och man väntar att intresset för att spela vintergolf kommer att öka.
– Så länge det inte är snö på banan är det öppet för spel. Förra säsongen kunde vi till och med ha öppet ordinarie greener nästan hela vintern. Blir det frost stänger vi greenerna men vi har alternativa greener som är öppna vid dessa få tillfällen, förklarar klubbchef Caisa Reis.

Spelare från andra klubbar erbjuds vinterspel
De flesta medlemmar spelar bara under vår, sommar och höst. Bara de mest inbitna golfarna har trotsat vädrets makter och spelar på vintern också. Klubben tror att det ökade intresset kommer att hålla i sig hela året då visat sig vara en bra och säker motionsform så länge risken för coronaviruset kvarstår. Klubben erbjuder spelare att komma till Torekov från andra klubbar som inte har öppet under vintern.
– Golfare som är medlemmar i andra klubbar kan lösa ett medlemskap som sträcker sig från 1 oktober 2020 till den 31 mars 2021 till ett förmånligt pris. Det gynnar både klubben och golfare. Sen kan man alltid komma och spela på greenfee om man bara vill testa på vintergolf så klart.

När planeringen inför vintern är klar är det dags att börja tänka på vårsäsongen igen. En viktig del blir att se till att alla nya golfare stannar kvar i sin nyfunna sport.

Statistik från Svenska Golfförbundet 20202020 har inletts med rekordmycket spel och ökning av antal medlemmar. Antalet medlemskap i Golfsverige är åter över 500 000. Tillsammans har dessa spelat över tio miljoner ronder.

En kombination av golf som smittsäker aktivitet under rådande coronapandemi, bra väder och tidig säsongsstart i stora delar av landet har lett till ett rekordår för golfen i Sverige. Det har aldrig spelats så mycket golf och antalet medlemskap har för första gången på tio år passerat en halv miljon.
Många människor har hittat till eller återvänt till golfen under 2020. 1 september var 18 procent av de registrerade golfarna nya spelare som inte var medlemmar i fjol.

Onsdag 22 juli sattes ett nytt rekord i antal spelade ronder på en enskild dag, nästan 88 000. Samtliga datum på topp 10-listan är nu från 2020.

Snitthandicap
För män är snittet 22,2 och för kvinnor 33,1. Av männen befinner sig flest golfare i spannet 11–20 (126 661 spelare), medan kvinnor är flest i spannet 31–40 (47 149 spelare).

Lokalt
I Båstads kommun bor det 2007 registrerade aktiva golfspelare. Av dem är 1110 över 60 år.


Text: Peter Jakobsson
Foto: Torekovs GK