BJÄRE 2017-06-29 KL. 12:12

I veckan stängde Swedbank sitt bankkontor i Förslöv

I veckan stängde Swedbank sitt bankkontor i Förslöv

Missnöjet mot Swedbanks stängning av kontoret i Förslöv är stort i vissa kretsar. Tord Knutsson har varit engagerad tillsammans med andra och samlat in cirka 1500 namnunderskrifter mot bankens nedläggning. De lämnades över till kontorschef Markus Arvidsson som gav bankens inställning till beslutet.

Det var i april som Swedbank berättade att de kommer att stänga kontoren i Förslöv och Munka Ljungby. Före detta kommunalrådet Tord Knutsson tillsammans med andra har under en tid träffat folk för att samla namnunderskrifter från missnöjda Förslövsbor som inte vill att tätortens enda bank ska stänga.
– Ända sen den dag då Swedbank öppnade sitt kontor här har de jobbat för att få färre och färre kunder och hanterar de inte kontanter längre så blir det ju så. Sen är det beklagligt för Förslöv är den orten i Båstad som kommer att expandera allra mest i framtiden, vi ligger bra till med byggbar mark och har bra industrimark vilket fått hit företag. Vi som är pensionärer behöver en bank på gångavstånd och vi kanske är de som besöker banken oftast men jag tror även att den yngre generationen behöver en bank för rådgivning när det gäller ekonomiska aspekter, säger Tord som även är ordförande i kommunala pensionärsrådet i Förslöv.

Synpunkterna på banken och namnunderskrifterna lämnades över på kontoret i Förslöv där kontorschef Markus Arvidsson tog emot delegationen.
– Kundernas beteende har förändrats rejält under de senaste åren och vi tillhandahåller en mängd olika lösningar för kunderna och det är de som väljer hur de vill göra sina bankaffärer. Nu möter vi våra kunder på andra och smidiga sätt. Vissa kunder gör det på kontoret andra på telefon eller via internet och appar. De nya möjligheterna har många tagit till sig och bankkunderna på kontoret har blivit allt färre. Samtidigt utökar vi öppettiderna på Bankkontoret i Båstad, berättar Markus för de upprörda Förslövsborna som kommit till banken.

Frågan om vad som händer med bankomaterna samt lokalerna kom också på tal och frågan om någon annan bank är intresserad av att ta över.
– Vad som händer med fastigheten är inte en fråga som vi i banken äger, vi är hyresgäster här. Uttags och insättningsautomaten kommer att vara kvar efter vi stängt bankkontoret. Automaterna används frekvent och därför finns goda möjligheter att de kommer att finns kvar. Automaterna ägs av Bankomatbolaget och de tar det beslutet, säger Markus.

De tillsvidareanställda på kontoret i Förslöv kommer flytta till Båstadskontoret och behåller sina kundkontakter. Några av de timanställda kommer inte få fortsatt anställning inom banken i Båstad. Listan med namnunderskrifter kommer inte att påverka beslutet om nedläggning.
– Det är ett beslut som tagits lokalt och vi hälsar Förslövskunderna välkomna till vårt kontor i Båstad, berättar Markus Arvidsson.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson