Klik venligst
BJÄRE 2023-05-17 KL. 14:19

Ida Ränzlöv är årets Birgit Nilsson-stipendiat

Av Peter Jakobsson

Den talangfulle mezzosopranen Ida Ränzlöv är årets Birgit Nilsson-stipendiat vilket tillkännagavs i Västra Karup på Birgits födelsedag den 17 maj. Äran och summan om 200 000 kronor ser Ida som en otrolig uppmuntran och stöttning.

Ida Ränzlöv är årets Birgit Nilsson-stipendiat
Ida Ränzlöv är 2023-års Birgit Nilsson-stipendiat. Foto: Matthias Baus

Många hade samlats på Birgit Nilsson museet när det skulle avslöjas vem årets Birgit Nilsson-stipendiat skulle bli. Det är på Birgit Nilsson födelsedag som tillkännagivandet sker och i år är det 105 år sedan Birgit föddes just den 17 maj, en dag som även Båstads kommun gjort till flaggdag till hennes ära.

Bengt Hall som är ordförande både för museet och för stipendiestyrelsen välkomnade alla gäster och artisterna Lars Roos och tidigare stipendiaten Gitta-Maria Sjöberg som bjöd på musik och skönsång. Därefter var det dags att tillkännage vem som skulle bli årets stipendiat.
– Hon har jobbat på flera stora scener internationellt, hon är skånska som kommer från Helsingborg. Ida Ränzlöv är året stipendiat! Förklarade Bengt Hall.

Ida Ränzlöv är mezzosopran som i Stuttgart har gjort roller som Orlofsky i Läderlappen, Varvara i Káta Kabanová och Rosina i Barberaren i Sevilla. Hon har medverkat i produktioner på Glyndebourne Festival Tour, Det Kongelige Teater i Köpenhamn och Confidencen Opera Festival i Ulriksdal dit hon i sommar återvänder för en roll i Rameaus opera Dardanus.

Tyvärr kunde inte Ida vara på plats i museet när hon fick utmärkelsen men hälsade via video.
– Det är en otrolig ära och känns helt fantastiskt att vara årets Birgit Nilsson-stipendiat. Det ger en otrolig uppmuntran och stöttning, speciellt i början av karriären, säger Ida Ränzlöv på länk från Stuttgart.


Ida kunde inte vara på plats i Västra Karup men hälsade via video. Foto: Peter Jakobsson


Stipendiet är på 200 000 kr och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert där Ida Ränzlöv uppträder tillsammans med pianisten Magnus Svensson i Västra Karups kyrka den 11 augusti.

1973 var första gången som Birgit Nilsson delade ut stipendiet som i år således firar 50-årsjubileum. Hittills har det tillfallit 46 unga sångare, av vilka flera etablerat framgångsrika internationella karriärer, däribland Nina Stemme, Malin Byström, Hillevi Martinpelto, Anna Larsson och John Lundgren.


Det var en rregnig maj-förmiddag när stipendiet presenterades på Birgit Nilsson-museet. Foto: Peter Jakobsson