Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2017-10-28 KL. 08:17

Ingen bostadsbubbla i Båstad

Ingen bostadsbubbla i Båstad

Det rapporteras i medierna mer än någonsin om bostadsbubblor och en bostadsmarknad som kan krascha inom kort. I Båstad ligger bostadspriserna högt jämfört med närliggande kommuner. Har vi vettiga bostadspriser och finns det risk för en bubbla som kan brista i Båstad?

I den senaste rapporten om bostadsmarknadens utveckling baserad på statistiken från Svensk Mäklarstatistik går att läsa att Båstads fastighetspriser ökat tre procent på ett år och minskat med sex procent senaste kvartalet. Samtidigt som priserna i riket ökat med nio procent på ett år och tre procent senaste kvartalet.

Prisutveckling på bostäder som media rapporterar om är oftast baserat på ett K/T-tal vilket betyder Köpesumma/Taxeringsvärde. Går denna siffra att använda för att analysera prisutveckling på bostäder på Bjäre?
– Nej. Vår marknad är alldeles för liten för det. Det är för få sålda objekt för att det ska ge en rättvis syn på läget. Här har vi alltid stora variationer i försäljningen mellan årstiderna och det är olika typer av hus som säljs under olika tider av året. Därför kan den siffran inte användas för att jämföra kvartal mot kvartal, säger Ola Petterson, fastighetsmäklare på Stigbertils.

I 25 år har Ola Pettersson har varit fastighetsmäklare och sålt fastigheter på Bjäre. Under den tiden har marknaden genomgått förändringar och utvecklats. Hur ser han på prisutvecklingen framöver och finns det risk för en bubbla som spricker i Båstad?
– Vi ser inga tecken på nedgående priser. Marknaden känns trygg och stabil, jag är inte det minsta orolig för en bostadsbubbla i Båstad. Mycket på grund av att det är förhållandevis låg belåning hos bostadsägarna i Båstad. De som köpt bostäder här har råd med det. Skulle priserna sjunka är det få som måste sälja. De flesta kan sitta lugnt i båten och invänta vändningen. Det är inte helt ovanligt med köpare som betalar sina hus kontant helt utan belåning, berättar Ola.

Annat läge är det för de som idag vill in på bostadsmarknaden och behöver belåna sig till stor del. De riskerar att hamna i en tråkig sits om de köper med hög belåning och det sedan kommer en prissättning på marknaden.
– Jag tycker det är bra att det införts bolånetak och en restriktivare utlåning. Under några år för runt tio år sedan kunde du låna mer än huset kostade och det var inte sunt. Hade marknaden dippat direkt efter det hade många fått stora problem, konstaterar Ola.

Prisutvecklingen på bostäder i Båstad har de senaste åren varit lägre än i resten av landet. Detta beror på att priserna i Båstad sedan tidigare legat väldigt högt.
– Det är ett sundhetstecken att det jämnar ut sig. Bostadsmarknaden i Båstad är väldigt märklig. Här säljs ofta objekt en bra bit under det utsatta priset vilket inte är fallet på de flesta andra platser. Säljarna vill ha bra betalt och har råd att vänta ut rätta köparen vilken ofta kommer till slut. Ibland tar det någon månad att sälja ett objekt och ibland vill säljarna vänta ut rätta köparen i flera år. Det är en smal kundkrets i Båstad.

Nu byggs det väldigt mycket nytt i Båstad. Ett antal områden håller på att växa fram och över 1000 nya bostäder planeras och byggs just nu. Kommer det stora utbudet av fastigheter att skada marknaden för den befintliga bebyggelsen?
– Jag är inte orolig för att marknaden och priserna på den befintliga bebyggelsen ska påverkas nämnvärt av allt nytt som byggs. Det kommer krävas en stor inflyttning till kommunen för att fylla alla nya bostäder. Nu finns det områden, till exempel kring nya stationen, som lämpar sig för inflyttning av nya kommuninvånare på ett sätt som det inte funnits förr. Det är på flera bra lägen det byggs men jag tror det kommer ta lång tid innan allt är sålt.

Priserna på hus i Båstads tätort är högre än i andra orter i kommunen och förhållandevis höga jämfört med grannkommuner. I Östra Karup och Förslöv är priserna mycket lägre än i Båstad.
– Redan när jag började som fastighetsmäklare undrade jag varför priserna var så mycket lägre i Förslöv och detta har inte förändrats. De fanns lite problem där för länge sedan men jämför man nu med andra områden inåt landet så har Förslöv så mycket mer att erbjuda men ändå är priserna låga. Alldeles för låga tycker jag. Kanske är det så att man inte flyttar till Förslöv om man inte har någon koppling dit sedan tidigare.

Vissa objekt säljs för riktigt stora summor, 20 miljoner och uppåt.
– De riktigt dyra objekten i Båstad är inte signifikant för Båstads bostadsmarknad. Båstad är populärt för de som vill ha det bästa och där är inte prissummorna problemet.

Är bostäder i Båstad för dyra för barnfamiljer och ”vanligt” folk?
– Barnfamiljer kan absolut hitta ett prisvärt boende i Båstad men har du begränsad budget så är Agardhsgatan eller Lindallén inte ett alternativ. Det finns andra områden. Plommonvägen och Förvaltarevägen är bra exempel på väldigt prisvärda områden som ändå är centralt i Båstad. Jag skulle önska att fler inser att man visst kan hitta en prisvärd villa till rimligt pris i Båstad. Ett helt okej hus med hyfsat läge i Båstad kan du få för tre miljoner vilket inte är anmärkningsvärt dyrt för en familj med inkomster, avslutar Ola som har bråttom till nästa husvisning.