Klik venligst
BJÄRE 2024-02-09 KL. 13:45

”Ingen hund eller katt mår bra av att vara överviktig”

Av Peter Jakobsson

Det är inte bara människor som blir mer och mer överviktiga, även husdjuren går i samma riktning och det är bland annat för att ägarna förmänskligar djuren och tror de behöver fika. Övervikt hos hundar och katter är en hälsorisk för dem. För att belysa problemet och visa att det finns sätt att banta djuren har veterinären i Skottorp startat en tävling.

”Ingen hund eller katt mår bra av att vara överviktig”
Sara Stéen och Helena Tysklind jobbar på AVA Veterinär. Här är de med labradoren Maggie som håller en spänstig form. Foto: Peter Jakobsson

På AVA Veterinärklinik i Skottorp har de märkt med tiden att djuren blir större och större.

– Det finns idag väldigt många djur som väger för mycket. Det är en stor hälsorisk att vara överviktig även för djur. Och djuren säger inte ifrån när de blir erbjudna godbitar och sen blir för tunga, inleder Sara Stéen som är veterinärassistent på AVA Vet.

Övervikt hos hundar och katter leder till många sjukdomar och problem hos djuren.

– Vi för över våra välfärdssjukdomar till djuren. Det är ledproblem, hjärt- och kärlproblem, problem med bukspottskörtel, diabetes med mer, säger Helena Tysklind, legitimerad djursjukskötare på AVA vet.

Anledningen till att djuren blir tjockare är nog flera.

– Det är nog inte bara bristen på motion och fel mat som är problemet utan även okunskap. Många vill bara vara snälla mot sina djur och ge dem godsaker alldeles för ofta. Även om djuren gillar ostbiten eller korvbiten så vill de inte bli överviktiga. Det är vi som djurägare som måste sätta stopp för onödig mat, säger Sara.

Nu har kliniken, i ett försök att uppmärksamma övervikt hos djur, startat en tävling i viktnedgång.

– Det är vår variant på Biggest Looser men med djur, vi kunde dock inte ha det namnet så vi kallar det Viktjakten. Detta gör vi för att göra folk medvetna om problemet och försöka hjälpa dem på vägen mot hälsosammare djur. Det finns hjälp att få, berättar Sara.

Deltagarna till Viktjakten är redan utsedda. Det är fem hundar och fyra katter som kommer deltaga. Tävlingen pågår i tre månader med kontinuerliga undersökningar under tiden. Löpande under tävlingens gång dokumenteras varje dag djurets aktivitet, matintag, humör, väder och eventuella olyckshändelser.

– Då kan vi se samband mellan viktnedgång och vad som görs med djuret. Det blir då tydligt vad som fungerar. Alla djuren som är med i tävlingen är kända för oss på kliniken sedan tidigare och får olika målvikter, berättar Sara.

På kliniken tycker de att det är en mycket viktig fråga med vikt på djuren. Om man inte riktigt vet om ens hund eller katt är för stor och tung så kan man komma in och fråga.

– Man behöver inte boka tid utan kom in på kliniken med djuret så gör vi en koll. Vi erbjuder gratis rådgivning och berättar gärna vad husse och matte kan och behöver göra. Märker vi att djuret behöver vård eller undersökning så får vi ta det vidare med veterinären, berättar Helena och tillägger:

– Ett stort problem är att många djurägare förmänskligar djuren och tror att de vill ha ”fika” och då blir det lätt övervikt till slut.

Hos AVA Veterinär kan man väga sin hund eller katt och få utlåtande om det är en bra vikt. Foto: Peter Jakobsson

Helena och Sara visar en pärm där det finns pedagogiska bilder som illustrerar hur lite ost eller några salamiskivor för en hund kan vara lika mycket som en hel hamburgare för en människa.

– Ibland måste vi vara ganska raka och säga till ägarna att de inte ska ge det där extra även om hunden ser så snäll ut. En del tror att hunden ska bli besviken om de inte får godsaker men så är det ju inte, det finns andra sätt att belöna hunden på, säger Helena.

Hur behandlar ni djur som har problem på grund av övervikt?

– Först får vi behandla eventuella medicinska problemet och sen är fokus på att få ner vikten på djuret, säger Helena.

Tävlingen Viktjakten börjar 14 februari och avslutas 15 maj. Hur det gått för deltagarna återkommer vi med senare i vår.