Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-11-24 KL. 13:17

Inte fler cykelstölder än vanligt i Båstads kommun

Av Peter Jakobsson

På sociala medier har det varit flera som skrivit om cyklar som försvunnit. Det postas även då och då bilder på cyklar som verkar vara övergivna och slängda. Statistiken visar dock att cykelstölderna inte är fler än vanligt.

Inte fler cykelstölder än vanligt i Båstads kommun

– Det finns ingen statistik som sticker ut på att det stjäls fler cyklar än normalt, säger Axel Johansson kommunpolis i Båstad.

Statistik för hela riket visar att cykelstölderna har ökat. 2020 anmäldes 77 207 cyklar stulna vilket var en ökning med drygt 10 procent från året innan. I polisens region Syd stals det år 2020 totalt 16 076 cyklar vilket var en ökning med 3 procent.

När polisen i Båstad granskar färska siffror är det färre cykelstölder i år jämfört med i fjol.
– I år har det från första januari till början av november varit 39 tillgrepp av cyklar. Samma tid förra året var det 49. Och samma tid 2019 var det 39. Majoriteten av cyklarna som försvunnit är vanliga cyklar och ett mindre antal var elcyklar, berättar Axel.

Reder ni ut några cykelstölder?
– Ja, det händer att vi hittar cyklar men det svåra är att folk är dåliga på att beskriva sina cyklar som försvunnit så det är dåligt med spaningsuppslag. Folk borde märka sina cyklar bättre.

Uppklaringen av cykelstölder i riket enligt BRÅ är 0 procent. Extremt få cykelstölder reds ut, polisen har annat att göra helt enkelt. Försäkringsbolagen betalar ut ersättningar för de stulna cyklarna och de som får betala är försäkringstagarna med i förlängningen höjda premier.
Ingen driver på att försöka klara upp stölderna och det bara fortsätter.
– För att vi ska klara upp en cykelstöld krävs nästan att någon kommer in med det som hittegods. När folk fått ut ersättning och skaffat en ny cykel försvinner viljan att leta efter den gamla, säger Axel.

Tänka till lite efterfrågas av Polisen.
– Ta undan och lås fast saker. Ha inte en fulladdad elcykel med batteri ståendes så det bara är att ta den, säger Axel.

Angående elcyklar kommer försäkringsbolaget Folksam fram till liknande.
– Ta av batteriet, en elcykel utan batteri är inte så eftertraktad så den stjäls sällan, konstaterar de.