BJÄRE 2022-10-04 KL. 06:00

”Jag förutsätter att vi får stöd för de höga elpriserna”

Av Carina Nilsson

Bland skånska politiker finns en stor oro för hur södra Sverige påverkas av indelningen i elprisområden och skyhöga elpriser.

– Vi har varnat för det här länge, men det var först nu när frågan blev akut som man reagerade på nationell nivå, säger regionråd Anna Jähnke (M).

”Jag förutsätter att vi får stöd för de höga elpriserna”
Regionråd Anna Jähnke (M) har länge jobbat för att få politikerna på riksnivå att se konsekvenserna av de höga elpriserna i södra Sverige. Foto: Pressbild

Anna Jähnke är ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne. Hon sitter också med i Skånes effektkommission som samlar energibolag, näringsliv och flera större skånska kommuner i syfte att förbättra energiförsörjningen.

– Vi har i två och ett halvt års tid jobbat för att lyfta den här frågan till en nationell nivå och få politikerna på riksnivå att förstå allvaret i det. Men det har varit trögt, det är först nu när det verkligen brände till som man har börjat förstå hur allvarligt det är. Det finns en stor risk att företag väljer att etablera sig eller flytta till andra delar av landet, vilket kan leda till en högre arbetslöshet i Skåne, säger Anna Jähnke och fortsätter:

-- Just nu skeppas svenska sockerbetor till Danmark för att processas på grund av energisituationen, säger hon.

Anna Jähnke säger att hon förutsätter att en moderatledd regering kommer att gå in med någon form av stöd till hushåll och företag i södra Sverige där många redan har fått skyhöga elräkningar.

– Under valrörelsen var det inget parti som motsatte sig att stötta hushåll och företag som drabbas av höga elpriser. Så jag förutsätter att det kommer. Men på sikt måste vi få till ett annat system, vi kan inte dela upp Sverige i A- och B-lag och splittra landet.


En stor del av livsmedelsproduktionen i Sverige sker i södra Sverige och elpriset påverkar priserna. Foto: Bildbyrån


Anna Jähnke pekar bland annat på livsmedelsproduktionen. Nya siffror från LRF visar att 90 procent av Sveriges livsmedelsproduktion kommer från elprisområde 3 och 4.

– Vi skojar om det här ibland och säger att vi borde ha en områdesindelning för matpriserna också. Men det är naturligtvis inte så vi vill ha det och frågan är både viktig och allvarlig eftersom det handlar om hela landets livsmedelsförsörjning i en orolig tid, säger hon.

Anna Jähnke tycker att hela systemet med elprisområden har hamnat snett och att det visst går att ändra.

– Om man bara vill påstå att det är något som EU har hittat på, och att det inte går att ändra, då gör man det lätt för sig. Andra länder i EU har bara ett eller två elprisområden. Finland har till exempel bara ett. Sedan förstår jag att det kanske inte är så enkelt att ändra det, säger hon och fortsätter:

– När vi införde systemet med elprisområden stod kärnkraften för 60 procent av elen här nere, nu är andelen 13 procent och elpriset är just nu150 procent högre än i norra Sverige. För företagarna är det otroligt svårt att planera sin verksamhet, därför måste vi hitta en mer stabil lösning, säger Anna Jähnke.