Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-08-18 KL. 10:38

Johan vill få tillbaka det viktiga spontanidrottandet

Johan vill få tillbaka det viktiga spontanidrottandet

När Johan Olmarker var ungdom i Båstad var det på planerna runt idrottshallen de hängde på fritiden och spelade basket, tennis, fotboll och utförde andra aktiviteter. Nu är utomhusmiljöerna runt idrottshallen tom och öde och utan incitament för spontanidrott. Det vill Johan ändra på.

– Jag växte upp nära skolan och på den tiden fanns det basketkorgar, tennisnät och andra saker som gjorde att vi aktiverade oss. Nu är det bara en tom asfaltsplan utan något, konstaterar Johan när vi står på den lite öde asfaltsytan med stängsel runt.

Det är Johan, som driver Sportshopen, tillsammans med Thommy Henningsson, Hälsostudion, och Micke Hammarström, Care of Sports, som kom på att de ville hjälpa till för att rusta upp platsen. De brinner alla för spontanidrottandet och har tillsammans alla kontakter och möjligheter för att fixa utrustning och annat till platsen.
– Denna platsen har så stor outnyttjad potential. Vi måste inte skaffa de nya moderna multisportarenorna utan det räcker med att sätta upp lite basketkorgar, fotbollsmål, kanske ett tennisnät och sen måla planer för basket, tennis, fotboll. På gräsplanen bredvid behövdes det bättre gräs och bättre linjer. Jag vill återställa platsen till så som den var på 70- och 80-talet när det var fullt av aktivitet här, förklarar Johan.En stor outnyttjad yta där det en gång var fullt av aktivitet.

Tidigare fanns det nämligen två basketkorgar, handbollsmål med mer men de har tagits bort med tiden och nya har aldrig kommit på plats.
– Jag brinner verkligen för denna platsen som betyder mycket för mig. Det var denna platsen som fick igång mitt idrottsintresse, berättar Johan.

I Båstads kommun finns det väldigt bra idrottsklubbsverksamhet men de som inte är med i klubbar ska också kunna idrotta på egen hand anser Johan.
– Jag vill driva detta tillsammans med kommunen. Vi har redan bra samarbete i två andra projekt. När jag spolar is här på vintern tillhandahåller kommunen slangar och annat material men jag gör jobbet. Till Sylvesterloppet tillhandahåller kommunen faciliteterna och jag gör jobbet. Här vill jag ha ett liknande samarbete där de ger tillåtelse till oss att få vara här och göra saker. Sen önskar vi också att kommunen kan skjuta till lite pengar så ska vi försöka skrapa ihop resten, förklarar Johan.

Platsen, staketen och ljuset finns redan så det är resten som saknas för att få den användbar.
Johan tror att det skulle behövas 80 000 till 100 000 kronor för att rusta upp platsen rejält och få den rolig och användbar igen.
– Är det några som vill komma med bidrag till detta så går det bra att kontakta mig så ska jag se till att pengarna kommer rätt, lovar Johan.Johan Olmarker med sonen Ville önskar att han och hans kompisar ska kunna spontanidrotta här på samma sätt som han gjorde själv som barn.

Ville Olmarker tycker precis som sin pappa att platsen är tråkig och oanvändbar.
– Jag skulle gärna spela fotboll, basket och tennis här om det gick, säger Ville.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON