Klik venligst
BJÄRE 2022-01-06 KL. 07:00

Jukeboxbio från Båstad blev nationellt nyord

Av Peter Jakobsson

Varje år sedan 2013 utser Språkrådet och Språktidningen en lista på nyord. Det är ord som är nya i svenska språket och som under senaste året dykt upp i tal och skrift av allmänheten och medier. Ett av årets nyord har sitt ursprung i Båstad.

Jukeboxbio från Båstad blev nationellt nyord
Scala Biografens logga i mitten. Konceptet sped sig till många andra biografer.

Nyorden brukar avspegla samtiden och de senaste åren är många ord förknippade med pandemin och dess effekter på samhället. Exakt var orden uppkommer från är oftast svårt att säga. Det är ord och uttryck som smyger sig in i språket och blir brett använda. Det kan också vara akademiska uttryck som blir allmänt tal, så som nyordet ”Genombrottsinfektion”.

Ett av årets nyord som det dock går att härleda ursprunget till är ”Jukeboxbio” som myntades av Hannes Gerhard på Scala Biografen i Båstad redan i mars 2020. Det var då som pandemin gjorde att flera filmpremiärer sköts på framtiden och många biosalonger gapade tomma. Kulturidkare och arrangörer gick på knäna. Till Bjäre NU sa då Hannes:
– Vi är fullt medvetna om att det under rådande situation kan kännas olustigt att vistas mer än nödvändigt i offentliga miljöer. Därför har vi på Scala Biografen i Båstad infört ett helt nytt grepp i dessa pandemitider – vi förvandlar vår biograf till ett vardagsrum! Vi kallar det Jukebox-bio.

Hannes nyskapande grepp fick spridning i media och flera biografer runt om i landet tog efter konceptet och snart var uttrycket Jukeboxbio vida spritt. Så mycket så det blev ett nyord 2021 enligt Språkrådet.
– Vi är otroligt glada och en smula stolta över att ett av årets 36 nyord är Jukeboxbio, säger Hannes Gerhard som driver Scala Biografen i Båstad.

Språkrådet definierar ordet Jukeboxbio som ”biografvisning där publiken väljer både film och starttid”.


Hannes Gerhard började med Jukeboxbio när det inte gick att fylla salongen på vanligt sätt.


Under en lång tid när Coronaviruset härjade som värst, var Jukeboxvisningar den enda aktivitet som pågick på biograferna. Det blev med andra ord en milstolpe i den drygt 120-åriga svenska biografhistorien. Några biografer kallar det Bio om demand, men konceptet om privata biovisningar är detsamma.
– I Båstad har vi genomfört närmare 500 jukeboxvisningar och många biografer har kontaktat oss och berättat att konceptet varit en stor räddare för dem i en pandemigrå vardag, förklarar Hannes.

Nu har Hannes kunnat återgå till mer vanliga visningar men kräver vaccinpass för att kunna fylla salongens stolar. Under hösten och början av vintern har det varit bra med biobesökare på Scala.
– Även om vi nu till största del gått tillbaka till ett ordinarie bioprogram, så har vi givetvis kvar erbjudandet om att boka in sin egen jukeboxbio, avslutar Hannes.