BJÄRE 2022-11-23 KL. 13:20

Julkonsert skildrar julen som den var förr

Av Peter Jakobsson

För andra året kommer estradören och sångaren Mattias Enn till Bjäre för att ge julkonsert, denna gång flankerad av pianisten Carina E. Nilsson. Tillsammans inleder de en gammaldags jul med högläsning, psalmer och sånger.
– Det är viktigt för mig att julen klingar äkta och sant och har ett budskap, förklarar Mattias Enn.

Julkonsert skildrar julen som den var förr
Mattias Enn håller två julkonserter i Birgit Nilsson Museet på andra advent. Foto: Per-Ola Olsson

Mattias Enn, som egentligen heter Nilsson i efternamn, föddes 1973 i Nacka och växte upp i Småland. Han har varit lärare och studerat teologi men sången och musiken har alltid varit väldigt viktig och något som med åren kom att ta mer och mer av hans tid.

1993 debuterade Mattias på Mosebacke Etablissement i Stockholm med enmansmusikalen "I skuggan av en stövel" om Zarah Leander, av och med honom själv. Han var verksam på samma teater till och med år 1999.

Mattias Han har turnerat i Sverige och Finland och andra delar av Europa, samt Chicago, USA, sedan 1993. Han har även medverkat i ett flertal underhållningsprogram i radio och TV i Sverige och utomlands.

Själv beskriver Mattias Enn sin stil som sofistikerad, roande och underfundig underhållningsmusik från 1920- och 1930-talet och till vår tid, från Sverige, Europa och USA. Han är inte rädd för att bli kallad ”gammaldags” eller ”konservativ” utan ser det som en styrka.
– Min julkonsert innehåller traditionell julmusik och texter på vers som är lite bortglömda idag. Och givetvis Julevangeliet och sången O, hela natt, berättar Mattias.

Kollpingen mellan Mattias och Bjäre finns i Birgit Nilsson. Mattias träffade Birgit när han var ung och de har gjort TV-program tillsammans.
– Jag var 13 år och fick en lektion av Birgit i hur man står rak och talar tydligt. Vi hade sedan brevkontakt i 13 år.

Det ena ledde till det andra och Mattias har skrivit en bok om Birgit Nilsson och sedan nio år är han även guide på Birgit Nilsson museet på somrarna. Inför förra julen höll Mattias en julkonsert på Birgit Nilsson Museet och nu är det dags igen den 4 december.
– Förra årets konsert blev väldigt lyckad och det var fullsatt. Därför kommer jag nu ha två konserter på samma dag, förklarar Mattias.

Konserten är inte som de flesta julkonserter är nuförtiden. Det blir en tolkning av hur Mattias kan tänka sig att julen lät på 1930- och 40-talet.
– Jag vill ge det som jag skulle vilja att julen var. I konserten finns en röd tråd om tro, kärlek och längtan efter frid. Julen förr hade mer av ett kristet budskap och det kommer märkas i konserten.

Julkonserten, med underrubriken Vintergatan, kommer framföras helt akustiskt av Mattias på sång och Carina vid flygeln. Lokalen är Birgit Nilsson Museet och platserna är begränsade.
– Det får plats 90 personer i publiken. Det blir intimt och stämningsfullt. De som gillar den traditionella julen kommer nog att gilla detta, avslutar Mattias.