Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-04-02 KL. 09:04

Kammarmusikfestivalen i Båstad 2020 ställs in

Kammarmusikfestivalen i Båstad 2020 ställs in

En av sommarens musikaliska höjdpunkter i Båstad med omnejd är Båstad kammarmusikfestival, en anrik festival som varje år lockar runt 4 000 besökare. Veckan efter midsommar skulle den 28:e versionen av festivalen ha ägt rum, men mot bakgrund av rådande läge har styrelsen beslutat att årets festival ställs in.

Båstad kammarmusikfestival arrangeras i samarbete mellan Båstad kammarmusikförening och Musik i Syd. Konstnärlig ledare är pianisten Roland Pöntinen.
– Det är med stor sorg vi fattat beslutet att ställa in, eftersom våra konsertbesökare går miste om ett mycket fint program som bland annat skulle uppmärksamma Beethovens 250-årsjubileum och med Anders Hillborg som Årets Tonsättare, säger Johanna Baagøe, ordförande i Båstads kammarmusikförening. Några av de utländska artister som skulle gästat Båstad i sommar är den unga franska barockensemblen Le Consort, cellisten Maja Bogdanovic och Quatuor Modigliani. Det här skulle därtill vara det sista av tre år för vår konstnärlige ledare, Roland Pöntinen, som gjort ett fantastiskt arbete med festivalprogrammen under åren

Det är naturligtvis på grund av smittorisk för covid-19 som man inte kan genomföra festivalen på ett ansvarsfullt sätt.
– Stora delar av vår trogna publik befinner sig i riskgruppen liksom flertalet av de många funktionärer som ska arbeta med planering, förberedelser och genomförande, säger Johanna Baagøe.Roland Pöntinen talar vid invigningen av 2019-års Kammarmusikfestival. I Bakgrunden ordförande Johanna Baagøe och Peter Wilgotsson från Musik i Syd.

Tillsammans med Musik i Syd tittar man nu på möjligheten att istället genomföra digitala konserter via Musik i Syd Channel med Roland Pöntinen och några gästmusiker under festivalveckan.
– Vår digitala scen erbjuder sedan tidigare möjligheten att återuppleva produktioner från Musik i Syds utbud, tillsammans med fördjupande reportage och dokumentärer. I samband med covid-19 har vi växlat upp och förutom studioinspelningar kan vi nu direktsända. Det är oerhört angeläget för oss att bidra till kontinuiteten för Båstad kammarmusikfestival och tillsammans med föreningen tillgängliggöra några av de planerade konserterna på detta sätt, säger Susanne Rydén, VD för Musik i Syd.

– Nu får vi ladda om och planera inför Båstad kammarmusikfestival 2021. Då kommer vi som vanligt att presentera en av Sveriges främsta kammarmusikfestivaler med både svenska och internationella artister på högsta konstnärliga nivå, avslutar Johanna.