Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-06-07 KL. 09:22

Katten Kalle hyllas i den nya rondellen på Köpmansgatan i Båstad

Katten Kalle hyllas i den nya rondellen på Köpmansgatan i Båstad

Under många månader har det jobbats med ombyggnaden av Köpmansgatan med långa köer till följd. Det var planerat att allt skulle vara klart till första juni vilket hölls. Mycket tack vare att Serneke med underleverantörer mot slutet jobbade sena kvällar och ibland in på natten. Nu är ombyggnaden invigd.

Redan 2015 började projektet som skulle gå ut på att göra trafiksäkerhetshöjande åtgärder utmed Köpmansgatan. Det har varit höga hastigheter och ibland buskörning på nätter. Barn har uttryckt att det känns otryggt att korsa Köpmansgatan. Därför genomlyste kommunen hur man kan göra det bättre. Även barn fick komma till tals.
–?Bakgrunden till projektet är dels trafiksäkerheten men också att det är vår entré till Båstad som ska vara presentabel för Båstad, berättar planchef Olof Selldén.

Ett mål som kommunen och regionen har är att få cyklandet att öka. Det låg som grund för att cykelbanorna fick mer plats.
–?Köpmansgatan ska vara till för alla, inte bara bilisterna utan även gående och cyklister, förklarar Olof.

När ombyggnationen var beslutad valde kommunen att lägga lite extra krut på att det även skulle bli estetiskt tilltalande.
–?Vi är jätteglada över att denna viktiga gata fått en uppfräschning och säkerhetshöjning. Att vi togs oss tiden för att göra det lilla extra med utsmyckningen känns också bra, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M).Ljusinstallationerna som syns när det är mörkt. Foto: Båstads kommun - Marie Eriksson.

Utmed vägen kommer det på ett antal platser planteras träd. Detta görs dock först till hösten då kommunen inte vill riskera att ha nyplanterade träd om det kommer bevattningsförbud i sommar. Så länge kommer det att ställas ut krukor med planteringar på platserna.

Träden som kommer i höst är ett Kinesiskt päronträd, Pyrus calleryana.
–?Det är mycket att ta hänsyn till när man ska välja ut träd. De ska vara tåliga och inte bli för yviga när de blir gamla, förklarar Gatu- och Parkchef Marie Eriksson.Hans Paganus och Marie Eriksson vid rondellen där även katten Kalle fått en skulptur avbildad av sig.

Detta kinesiska päron har många starka prydnadsmeriter och god tolerans mot stadens svåra situationer. Kronan är uppbyggd av ett starkt ledarskott som bildar en spikrak huvudstam. Från den utgår tätt med tunnare kvistar och resultatet blir en mycket strikt kon som i trädets ungdomsfas är militäriskt formstark.

En av de största ombyggnaderna är den nya rondellen vid Fridhemsvägen som har fått namnet Märta Måås-Fjetterströms rondell. Textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström tillbringade mycket tid i Båstad och öppnade en ateljé här 1919. Hon hittade mycket inspiration till sina mönster i naturen på Bjärehalvön. Rondellen har ett konstverk i centrum som har hämtat inspiration från Märta Måås-Fjetterströms matta Bruna heden. I den finns en ljusinstallation som bildar ett vackert mönster på omkringliggande ytor när den lyser.
– Det är kul att vi kan hedra Märta genom denna rondell, berättar Johan Olsson Swanstein.

Med vid invigningen av rondellen fanns Angelica Persson, VD vid Märta Måås-Fjetterström AB. Hon överräckte en gåva till kommunen och bistod med sax till bandklippningen.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON