Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-01-21 KL. 09:46

Keramik och glada tavlor inleder året

Keramik och glada tavlor inleder året

Båstad Bjäre Konstförening inleder årets utställningar med keramik från en världsmästare och lekfulla tavlor som ger en kontrastfull färgklick som passar bra i vinterrusket.

Bente Brosböl Hansens leramik har vackra stilrena former med ofta geometriska mönster i ytskiktet. Bente är verksam i Kågeröd.
– Jag visar upp både stort och smått på utställningen. Vissa saker är nya och vissa gamla, berättar Bente.Bente Brosböl Hansen är flerfaldig världsmästare i drejning.

I somras var det nordiskt mästerskap i drejning vilket Bente vann. Hon har även framgångsrikt deltagit i världsmästerskap i drejning. Under världsmästerskapet är en gren att de får dreja i tjugo minuter och sen bedöms den estetiska höjden av verket. En annan gren är teknikdelen där deltagarna drejar högt och brett på tid.
– Jag har vunnit mästerskapen 19 gånger. Nu ska jag försöka försvara min titel och bli världsmästare för 20 gången! Vi är inte så många kvinnor som tävlar, det är mest italienska män, berättar Bente.

Krister Ekman är en färgstark målare som fångar vardagen med ett leende. Ateljén har han sedan 20 år i Hov.
– Jag har ingen direkt tanke med mina tavlor annat än att tillfredsställa mig själv och ha så roligt som möjligt. Har inga ambitioner att andra ska tycka och tänka om det jag gör. Det är en lek med färg och form och samtidigt världens bästa terapi, säger Krister.Krister Ekman följer inga regler när han målar sina färgstarka tavlor.

Krister har ett förflutet i krogbranschen sedan barnsben. Sedan 25 år har han nu måleriet som huvudsyssla.
– Jag började måla efter att ha sett en utställning på Liljevalchs 1993 med Gabriele Münter. Jag blev så tagen av den utställningen att jag genast gick och köpte målardukar och allt som krävdes för att börja måla.
– Krister plockar upp vardagen och skapar den till något roande och man får ett leende på läpparna när man betraktar hans konst vilket är befriande många gånger, säger Jonas Belfrage från Båstad Bjäre Konstförening.

Utställningen i Biblioteksgalleriet pågår till och med den 7 februari.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson