Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-01-10 KL. 13:51

Keramik och måleri på årets första utställning på Båstad Konstgalleri

Keramik och måleri på årets första utställning på Båstad Konstgalleri

På årets första konstutställning i Båstad Bjäre Konstförenings regi är det måleri och keramik i fokus. Två erfarna konstnärer som för första gången visar sin konst på Bjäre.

Jan-Bertil Andersson är tecknare och målare. Mestadels tecknar Jan-Bertil i svartvitt men till utställningen i Båstad blir det mer färgglada alster som visas upp. Mest med människor men även några mer abstrakta målningar på papper och pannå.
– Det var dessa som konstföreningen såg och fastnade för, därför blev det dessa jag tog med, förklarar Jan-Bertil.Exempel på Jan-Bertils konstverk.

Han har sin ateljé på Österlen och har skapat sin konst sedan tidigt 1980-tal.
– Det är själva arbetet med att skapa som är min inspiration.

Jan-Bertils konst har visats upp på flertalet museum däribland Nationalmuseum i Stockholm och British Museum i London.

Eva Bengtsson gör skulpturer och vaser i keramik som hon bränner i gasugn, så kallad reduktionsbränning. Hon har sin bas vid vattnet i norra Halland, i Frillesås.
– Där finns naturen, stränderna havet och öarna. Där arbetar jag varenda dag när jag är hemma. Jag går mellan husen; bostaden och ateljén, jag är en stund i trädgården, jag vandrar med min kungspudel Madonna och följer vädrets och årstidernas växlingar, hejar på någon. Allt är viktigt för det jag gör i ateljén, förklarar Eva.

På utställningen visar hon upp några stora pjäser samt mindre skålar och skulpturer.
– De mindre sakerna drejar jag och de stora bygger jag upp i skikt. Att göra stora saker ger en dimension i sig. Det blir ett starkt intryck i rummet.Ett urval av Evas konstverk.

Konstverken har ett glatt uttryck.
– Jag vill förmedla en positiv livsenergi genom mina konstverk, berättar Eva.

Utställningen på Båstad Konstgalleri i Kunskapscentrum Agardh pågår från 11 januari till 5 februari. Vernissage och samtal med konstnärerna 11 januari klockan 11 till 13.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON