Klik venligst
BJÄRE 2023-05-19 KL. 16:13

Kockarna skördade färska primörer till helgens Primörgille

Av Peter Jakobsson

Det har blivit en tradition att låta några kockar komma ut på fälten för att skörda och ta med sig färska primörer hem till köken inför primörgillet på Bjäre. Detta för att fira våren och de första primörernas ankomst.

Kockarna skördade färska primörer till helgens Primörgille
Kockarna Karim KKhamis från Bistron på Torekov hotell, Jacob Wismar från Papas, Robin Bertinsson från Bistron och Axel Westersson från Restaurang Sand ska nu tillbaka till köken och komponera rätter med nyskördade primörer. Foto: Peter Jakobsson

På fredagen hade representanter från Restaurang Sand, Bistron på Torekov Hotell, Papas och G Swenson´s samlats i Glimminge för att skörda sallad och få med sig diverse primörer.

Från Bistron på Torekovs hotell kom kockarna Karim KKhamis och Robin Bertinsson.
– Vi ska ha primörerna på vår meny nu ikväll och under helgen. Vi ska använda Sparris och salladen och sätta samman något god förrätt, förklarade Karim.
– Vi kommer också ha ett lamm som varmrätt med primörerna till, säger Robin.

Jacob Wismar från Papas kommer sätta primörerna i en förrätt.
– Det blir en ljummen sallad men både lite varmt och kallt. Exakt vad vi ska göra får vi bestämma nu när vi vet vad vi fått med oss. Sparris ska det självklart vara med, förklarar Jacob.

Hotell Skansens restaurang Sand representerades av kocken Axel Westersson.
– Vi sätter en extra rätt på menyn denna helg där vi använder alla härliga saker vi får med oss idag. Det blir nog grillad sallad och sparris med bryt smör och ramslök. Potatisen kommer vi koka väldigt lätt för att behålla fastheten.


Kockarna fick själva skörda lite sallad som de fick med sig till restaurangerna. Foto: Peter Jakobsson


Att få möjligheten att som kock jobba med helt färska primörer nu när de precis kommit ur jorden ser Axel som en fröjd.
– Det är fantastiskt och startskottet på sommaren. Att kunna använda så mycket väldigt lokala råvaror i världsklass är väldigt kul och gör oss stola när vi serverar det, säger Axel.

Med sig fick kockarna potatis, isbergssallad, rädisor, rabarber, vitlöksblast, ramslök och sparris som de nu kommer sätta på helgens menyer och utlovar kulinariska upplevelser med Bjäres bästa primörer, direkt från Bjäres odlare.


Kockarna fick med sig lokalt skördade potatis, isbergssallad, rädisor, rabarber, vitlöksblast, ramslök och sparris, direkt från Bjäres åkrar. Foto: Peter Jakobsson


Primörgillet pågår 19 – 21 maj.