BJÄRE 2021-10-06 KL. 14:00

Kommunens kulturpris tilldelas Hannes Gerhard

Av Peter Jakobsson

Kommunstyrelsen tar beslutet om vem som får kommunens kulturpris. För 2021 beslutades att ge detta till Hannes Gerhard, ansvarig för verksamheten vid Scala Biografen i Båstad. En verksamhet som blev lamslagen av pandemin men nu åter är i full gång.

Kommunens kulturpris tilldelas Hannes Gerhard
Hannes Gerhard tilldelas Båstads kommuns kulturpris 2021.

Kulturavdelningen på Båstads kommun får regelbundet in nomineringar till kulturpriset och strävar efter att variera de kulturella uttrycken. De menar att under en tid har en aktiv aktör i kulturlivet i Båstads kommun utmärkt sig särskilt. Detta är Hannes Gerhard som ansvarar för verksamheten vid Scala Biografen.

Hannes Gerhard tilldelas Båstads kommuns kulturpris 2021 med motiveringen:
”Hannes Gerhard driver Scala Biografen med visionen att nå alla åldrar och den breda publiken men också värna kvalitetsfilmen. Hannes har utvecklat tekniken och på så sätt utvecklat tillgängligheten för fler besökare. Han driver med stor kreativitet biografen under pandemin och samverkar med föreningen film i Båstad i syfte att utveckla och bevara Lilla filmfestivalen som genomförs årligen.”

Hannes var glad över erkännandet.
– Det är väldigt hedrande. Det är kommunens lokaler jag förvaltar och priset är ju ett tecken på att jag sköter mig, och det kanske med bravur eftersom jag får priset, kommenterar Hannes glatt och fortsätter.
– Det känns som att Bjäre tar stora steg mot att bli en kulturhalvö. Det är Birgit Nilsson museet, Kulturhuset Ravinen och många konstnärer som är etablerade här. Det är inte bara tennis och golf på Bjäre utan mycket kultur som framträder.

På biografen i Båstad har det under några månader varit vaccinationscentral på dagarna och begränsade filmvisningar på kvällarna. Sedan restriktionerna släppte så har biopubliken hittat tillbaka till filmvisningarna. Att nya James Bond-filmen hade premiär precis när restriktionerna tillät fulla sittningar bidrog till en lyckad nystart.
– Jag får nypa mig i armen för att inse att detta händer på riktigt. Första helgen efter restriktionerna släppte var nog den bästa i bions historia under lågsäsong. Vi har haft fyra visningar om dagen och nästan fullsatt på alla.

Det verkar helt enkelt finnas ett uppdämt behov av att ta del av kultur och i denna form av film på bio.
– Även om Bond har lockat till biografer runt om i landet så har vi haft väldigt mycket folk jämfört med andra biografer. Det har kommit folk från både Helsingborg och Halmstad för att se på bio här i Båstad. Många fick upp ögonen för salongen när de var här och vaccinerade sig.

Biosalongen i Båstad har bara 80 platser vilka snabbt blir fulla när intresset är stort.
– Då får vi ha många visningar i stället. Nu kommer det vara fullt program med olika filmer under hösten och vintern. Jag har meddelat mina maskinister om att det blir mycket jobb framöver. Vi börjar redan nu med eftermiddagsvisningar.

Dryck och godis är påfyllt och filmplanscherna vittnar om de kommande premiärerna.
– Det märks på besökarna att de gillar att få vara lite mer normala igen. Sen tror jag att alla som är sjuka stannar hemma som vi lärt oss nu.