Av Carina Nilsson
Båstads kommun har antagit en plan för att förebygga självmord och psykisk ohälsa.
– Vi inkluderar alla kommunens verksamheter i arbetet: hur förebygger vi vid planeringen av bostäder, kan man göra åtgärder vid järnvägen och hur kan kommunen motverka ofrivillig ensamhet? säger Tord Hjortenskiöld som är psykiatrisamordnare.
Politikerna i kommunstyrelsen antog nyligen en handlingsplan för hur kommunen kan förebygga självmord, så kallad suicidprevention. Tord Hjortenskiöld är författare till planen och har jobbat med frågan i flera år.
– År 2023 var det 1617 personer i Sverige som dog på grund av självmord. Samma år dog 232 personer i trafiken och 121 personer dog på grund av mord eller dråp. Självmord är något som vi verkligen behöver förebygga, säger han.
Tittar man på siffrorna för Båstads kommun så har 21 personer tagit sitt liv i kommunen mellan år 2010–2022, vilket är i snitt 1,6 personer per år.
– Under åren 2020-2022 har vi inte haft något självmord i kommunen, men det finns en risk för att det kan komma att öka i efterdyningarna av pandemin. Att konjunkturen är sämre med fler varsel och uppsägningar påverkar också, liksom den oroliga situationen i världen, säger Tord.
Vad kan då kommunen göra för att förebygga?
– Vi kan jobba på tre olika nivåer. Den första är universell och riktar sig till hela befolkningen. Det kan vara hälsofrämjande insatser, att minska alkohol- och drogkonsumtion, motverka mobbing och öka kunskapen om psykisk ohälsa, säger Tord och fortsätter:
– Den andra nivån är selektiv och riktar sig till personer som vi vet har en förhöjd risk. Det kan vara personer med psykisk sjukdom eller allvarliga fysiska sjukdomar som att få ett cancerbesked. Risken är också förhöjd när man hamnar i en livskris och slutligen innebär också missbruk av olika slag en förhöjd risk.
Den tredje nivån kallas för indikativ och där vänder man sig till högriskgrupper.
– Det kan vara personer som tidigare har försökt att ta sitt liv. Här handlar det om att minska och behandla sociala och psykologiska problem, säger Tord.
I Båstads kommun har man valt att inkludera alla förvaltningar och verksamheter i det förebyggande arbetet.
– Målet är att hålla nere antalet självmord och att tänka på det i alla sammanhang. Finns det hotspots i kommunen där det är lätt att ta sitt liv? Kan vi i så fall göra åtgärder där? Kan vi sätta staket vid järnvägen eller planera för högre räcken? Hur kan vi minska utanförskap och mobbing när vi planerar allt från bostäder till skolor? säger Tord.
I planen ingår också flera olika delmål. Ett av dem är att stärka den psykiska hälsan.
– Psykisk ohälsa i form av ångest och depression är en folksjukdom i vårt samhälle och kan i förlängningen leda till självmord. Här behöver vi också arbeta på många olika plan och informera om vilket stöd som finns. Vi har bland annat tagit fram en folder, ordnat föreläsningar och vi har stödgrupper för anhöriga till personer med psykisk ohälsa, säger Tord.
Det viktigaste i alla sammanhang kring självmord är att våga prata om det, menar Tord.
– Det har funnits en seglivad myt att självmord ska tystas ner för att inte väcka den björn som sover. Men istället ska vi prata om det här – och stanna kvar om någon vågar öppna sig och berätta att hen mår dåligt.
Kommunen har också tagit fram en broschyr med kontaktuppgifter till en rad organisationer, föreningar med mera som kan erbjuda stöd. Foto: Carina Nilsson
Många uttrycker att de inte vet vad de ska säga eller hur de ska bete sig, men ibland behövs bara enkla små saker, menar Tord.
– Man behöver inte säga så mycket, bara finnas där och låta personen få dela det den känner. Rent allmänt kan vi alla göra mycket för varandra som att säga hej, uppmärksamma varandra och ge bekräftelse. Det kan betyda väldigt mycket för en person som mår dåligt.
Vad gäller självmord finns det också stora skillnader mellan könen. Fler kvinnor än män diagnosticeras med depression och ångest. Men av dem som tar livet av sig är två tredjedelar män.
– Jag tror att det återigen handlar om att våga prata. Myten om den tystlåtne sammanbitne mannen som ensam rider ut alla stormar odlas fortfarande och många unga män tar livet av sig, säger Tord.
En grupp som kommer att involveras lite extra i arbetet är räddningstjänstens personal.
– Räddningstjänsten är ofta så kallad FIP, första insatsperson, och kommer till platsen före både polis och räddningstjänst. Det är viktigt att de har kunskap om självmord, säger Tord.
Han är nöjd med att handlingsplanen har kommit på plats och att den kom att omfatta alla delar i kommunens arbete.
– Jag tycker vi ska vara stolta över att vi har den här planen och satsar mycket på att jobba förebyggande, särskilt som vårdens resurser inom BUP och psykiatrin ofta har ett högt tryck och inte alltid räcker till.