BJÄRE 2022-06-22 KL. 12:00

Kommunens sjuksköterskor prisades

Av Carina Nilsson

Kommunens sjuksköterskor belönas med utmärkelsen årets arbetsplats.

– De är så värda det här priset. Under hela pandemin har de satt patienterna i centrum, säger Lotta Åvall som är chef för Båstad kommuns sjuksköterskor.

Kommunens sjuksköterskor prisades
Eva Fogelqvist Klasson, Lotta Åvall, Kajsa Klaassen, Annelite Palm och Eva Nilsson är några av mottagarna av priset för årets arbetsplats i Båstads kommun. Foto: Carina Nilsson

Arbetsgruppen består av 40 medarbetare varav de allra flesta är sjuksköterskor.

– Alla är samlade i en enhet rent organisatoriskt, men de arbetar på olika platser – inom hemvården, på äldreboenden, inom LSS och i socialpsykiatrin, säger Lotta Åvall.

Sjuksköterskorna är några av alla vårdanställda som haft det extra tufft på arbetet under pandemin.

Kajsa Klaassen, Annelie Palm och Eva Nilsson fick alla nya erfarenheter på jobbet när coronaviruset slog till.

– Det var tufft att jobba i all skyddsutrustning, vissa dagar blev det varmt så svetten rann hela tiden, säger Annelie Palm.

– Det var svårt att hålla sig uppdaterad och att ständigt vara uppdaterad på nya regler och förordningar som kom. Det var också en utmaning att arbeta med dementa personer som kunde glömma att hålla avstånd till exempel, säger Kajsa Klaassen.

– Det fanns hela tiden en stress att man skulle svara fel, när saker och ting ändrades snabbt, säger Eva Nilsson.

Mitt upp i pandemin fick de också byta verksamhetssystem.

– Sjuksköterskorna har verkligen haft det tufft under 2021, men de har hela tiden klarat det på bästa sätt och satt patienterna i centrum, säger Lotta Åvall.

Under året införde de också ett hälsoprojekt. Fem minuter varje morgon samlades de som var i tjänst för gemensam morgongympa via Zoom.

– Vi gjorde handduksträning. Med en vanlig kökshandduk kan man både stretcha och träna styrka. Det blev en kul grej där vi också hann prata och skratta lite tillsammans, säger Kajsa Klaassen.

Sjuksköterskorna fick ta emot utmärkelsen under det senaste mötet i kommunfullmäktige, tillsammans med ett vandringspris i glas och ett diplom. De får också 25 000 kronor i prispengar.
– Vi har inte bestämt än vad vi ska göra för pengarna men någon gemensam aktivitet blir det, säger Lotta Åvall.

Carina Nilsson

Ur motiveringen:
”I en utmanande tid har sjuksköterskorna visat på gott samarbete och framgångar har uppmärksammats för att utveckla verksamheten och arbetet framåt. Medarbetare och chef har gemensamt visat prov på att ställa om och gemensamt ta ansvar.”
Övriga finalister var: arbetsmarknadsenheten samt vuxenenheten individ och familj.