BJÄRE 2022-09-22 KL. 08:00

Kommunfullmäktige utsåg Terese Hedlund till månadens person

Av Peter Jakobsson

När kommunfullmäktige hade mandatperiodens sista sammanträde utsågs Terese Hedlund till månadens person. Terese har i nästan 20 år varit aktiv i Östra Karups Motions- och Gymnastikförening både med föreningsarbete och som ledare.

Kommunfullmäktige utsåg Terese Hedlund till månadens person
Terese Hedlund utsågs till Månadens person av kommunfullmäktige i september. Foto: Peter Jakobsson

I motiveringen till utmärkelsen belyses att Terese är en glad och inspirerande ledare som får barn, unga och vuxna att motionera. Men det är inte bara rörelsen som är viktig för Terese utan även gemenskapen som det ger att aktiveras i en grupp.
– När jag var liten var jag väldigt blyg och hade därför svårt att ta för mig och svårt att skaffa vänner. Jag drömde mig bort i böckernas värld och fann även trygghet i dansen som jag gick på. Där blev jag sedd av ledaren och där kände jag att jag var trygg, förklarar Terese.

Det som gav Terese glädje när hon fann gemenskapen i dansen är en stor del av hennes drivkraft inom föreningen.
– Jag känner att om jag kan få ett barn, eller vuxen för den delen, att känna sig trygg, att kanske lära känna en ny vän eller att bara bli sedd, om så bara för en stund när de tränar hos oss, då har jag kunnat återgälda den ledare som blev min förebild.

Östra Karups MOG håller i många aktiviteter men det är bamsegympan som är den populäraste med runt 50 deltagande barn i åldern 3 till 4 år.
– De som är lite äldre, 5 till 6 år, har vi hinderbana med, säger Terese som varit ledare för Bamsegympan i många år.

Nu håller Terese mer i dans och en satsning de kallar ”Lek och aktivitet”. Där får barnen prova på flera olika sporter.
– Det kan vara fotboll, jägarboll, cirkelträning. Vi provar på utan att det ska vara en tävling i det.

Vad är det roligaste med att leda barn i Bamsegympa och dans?
– Jag brukar säga att om barnen gråter för att Bamsegympan är slut så har man lyckats. Då vet man att det varit ett lyckat pass.

Föreningen firade nyligen 50 år och hade lite firande.
– Det var många som kom och flera blev överraskade över hur många aktiviteter vi har. Tror vi fick lite nya medlemmar då också.


Kommunfullmäktiges motivering
”Terese är en viktig person för gemenskapen och trivseln i Östra Karup. Sedan 2013 är hon ordförande i Östra Karups Motions- och Gymnastikförening, en förening som betyder mycket för Östra Karupsbornas gemenskap och välmående.
Terese är i högsta grad aktiv motionär och leder flera motionspass både för de yngre och för de vuxna sedan 15 år tillbaka. Den populära Bamsegympan har Terese lett under många år och nu är det danspass för barn i 8 – 12 års åldern.
Terese är en glad och inspirerande ledare som får allt fler barn, unga och vuxna att motionera.”