Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-09-08 KL. 08:28

Kommunfullmäktiges politiker på informativ bussresa i verkligheten

Kommunfullmäktiges politiker på informativ bussresa i verkligheten

För att kommunfullmäktiges ledamöter ska lära känna kommunen lite bättre, och förhoppningsvis få lite ökade kunskaper om vad som sker och vad som är på gång, hade presidiet anordnat en busstur. Denna gång var det fokus på Grevie/Förslövs-området.

Bussturen arrangerades på kvällen och mycket hann de med att se och ta del av.
– Det var trevligt och givande, ett väldigt bra upplägg. Kul att få se de saker som vi har hållit på med och håller på med. Bra att föreningarna får möjlighet att presentera sig och visa upp sina verksamheter, berättar Johan Olsson Swanstein (M).

Var något extra givande?
– Att få perspektiv på helheten är viktigt. Det är så många som lägger ner mycket tid och kraft på barn och unga men även gamla. Helt fantastiska insatser. När vi sedan ska fatta beslut om saker har vi bättre förståelse. Det bidrog även till att vi fick möjligheter att umgås lite och lära känna varandra, kommunfullmäktigearbetet är annars väldigt formellt, säger Johan Olsson Swanstein.

Bussturen startade i Båstad och hade som första anhalt Grevie idrottsplats där representanter från Grevie GIK och Grevieparken presenterade sina verksamheter och guidade genom anläggningen.
– Det är bra och nyttigt att de kommer och tittar hur vi har det i föreningarna, säger Bengt Carlsson ordförande i Grevie GIK.Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M) hälsar på Bengt Carlsson, ordförande i Grevie GIK.

Sedan fortsatte turen via Grevie Kyrkby och montessoriskolan till Förslövs station och industriområdet bredvid. De tittade och informerades om verksamhetsmarker och andra projekt i området. Sedan togs en titt på nya Skogsbyns förskola och pågående ombyggnation av Förslövs skola.

I Förslöv tog de sedan en rejälare titt på byggnationen av nya äldreboendet Haga Park för att sedan gå vidare till Bygdegården och få mat och information om Ellis. Även Förslövs Bygdegårdsförening, Förslövs IF och Förslövholms vägförening presenterade sig och berättade om vad de har utmaningar och önskemål.

Det blev sent innan de var tillbaka i Båstad. En av de som var med på bussturen var Ebba Krumlinde (c).
– Jag har bara positivt att säga om utflykten. Jag upplevde det som att merparten av de som var med uppskattade det. Alla i kommunfullmäktige har ju olika intressen och förutsättningar, vi är en väldig mix av personer bland politikerna. Några har bott här hela livet och vissa är mer nyinflyttade. Men även om man bott här hela livet kanske man har mest koll på det inom sin egen intressesfär. Därför var bussturen en väldigt bra sak och jag hoppas att vi kommer besöka andra delar av kommunen nästa gång, säger Ebba.
Föreningarna fick möjlighet att ge politikerna insyn i sinas verksamheter.
– Det var intressant att höra hur föreningar jobbar med inkludering och mot rasism och mobbning. Det gav en positiv känsla. Att det är just vi som förflyttar oss och kommer till dem och att inte de ska komma till oss hela tiden var bra, förklarar Ebba.Politikerna fick information om Grevie GIK och Grevieparken.

Många engagerade personer gör olika saker här på Bjäre.
– Att jag, och många andra, lägger tid och engagemang på att vara hobbypolitiker är för att jag hoppas att vi gör något bra. Andra personer lägger massor av tid på sina föreningar och att vi då kan hjälpas åt och föra dialog för att uppnå våra olika mål är superviktigt, menar Ebba.

Bussturens ”reseledare” var kommunfullmäktiges ordförande Thomas Andersson (L).
– Turen blev bättre än jag hade hoppats på. Det var ett nytt inslag för kommunfullmäktige med syfte att på plats se vad som händer och få möta människor där de verkar. Det var väldigt givande för oss.

Det var runt 35 politiker och cirka 10 tjänstemän som var med på bussen.
– Alla tyckte det var en givande kväll. Att föreningslivet blir uppmärksammade är viktigt, och de ställde verkligen upp på att visa sina anläggningar och verksamheter. Fantastiskt vilket rikt föreningsliv vi har med många drivna personer.

Bussturen blev ett lyckat inslag som tål att upprepas.
– Tanken är att vi ska göra detta varje år i augusti. Denna gången var det Gevie och Förslöv. Nästa år siktar vi på Båstad och Östra Karup för att året efter besöka Västra Karup och Torekov.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON