Klik venligst
BJÄRE 2021-12-30 KL. 11:00

Kommunstyrelsens ordföranden i Båstad hedras med tavlor

Av Peter Jakobsson

För att hedra det viktiga ämbetet som ordförande för kommunstyrelsen innebär har de senaste tre decenniernas KSO förevigats med tavlor i kommunstyrelsens sammanträdesrum Astrakanen i kommunhuset.

Kommunstyrelsens ordföranden i Båstad hedras med tavlor
Johan Olsson Swanstein, Kerstin Gustafsson, Anette Åkesson och Lars Elofsson var på plats för att premiärse tavlorna.


Alla nu levande ordföranden var inbjudna men Tord Knutsson och Bo Wendts kunde inte komma för att inviga tavlorna. På plats fanns Johan Olsson Swanstein, Kerstin Gustafsson, Anette Åkesson och Lars Elofsson som fick skåla i alkoholfritt bubbel.
– Detta rum ska vara lite extra mot de andra sammanträdesrummen. Det är här vi även har vigslar, berättar Thomas Andersson kommunfullmäktiges ordförande som menar att tavlorna är ett sätt att uppmärksamma demokratin.

Att bli ärad med en tavla uppskattades.
– Det är mycket trevligt initiativ, säger Lars Elofsson.

Sedan tidigare finns kommunfullmäktiges ordförande genom tiderna hedrade med tavlor i sessionssalen.
– Där får de symbolisera det arbetet men kommunstyrelsen är i stort motorn i politiska arbetet och ordförandens roll är ett väldigt stort ansvar. När man haft den ett tag så inser man också vilket pris det har, även privat. Alla som haft rollen har lagt ner otroligt mycket arbete, säger Johan Olsson Swanstein.

Alla ordförandena har händelser som särskilt präglat tiden under deras ledning.

Lars Elofsson var ordförande 1999 – 2005.
– När jag började var det lite deppigt i kommunen, det var efter tunnelskandalen och Båstads varumärke var i botten. Sen var det andra stora frågor så som Norrvikens framtid och viktiga skolfrågor. Men vi lyckades få till det mesta och tunnelbygget kom så småningom igång igen.

Annette Åkesson var ordförande 2006 – 2012.
– På min tid var det mycket med översiktsplan som hade pausats länge under tiden med ovissheten kring tunneln. De två nya stationerna som kom med tunneln hade stor inverkan på hur samhället skulle kunna utvecklas. En mindre sak som ändå haft stor påverkan på invånarna i Båstad är den IT-strategi som togs fram under min tid. Den gjorde att vi snabbt kunde ansöka om bidrag från Länsstyrelsen för fiberutbyggnad. Detta var de inte alla kommuner som han med det. Vi fick 17 av 21 miljoner som fanns till Skånes kommuner.


Här hänger tavrna på plats i sammanträdesrummet Astrakanen i kommunhuset.


Kerstin Gustafsson var ordförande 2012 – 2015.
– Jag var emot IT-strategin till en början men ändrade mig och inser att det var ett jättebra beslut. Men det som präglade min tid mest var tunneln. När tunnelborren Åsa kom genom var stort. Sen var det byggandet av stationerna och planeringen av nya bostadsområden.

Johan Olsson Swanstein blev ordförande 2019 och är det fortfarande.
– För mig har det handlat mycket om att skapa ordning och reda igen. Sen är det att fortsätta förvalta kommunen i en utvecklingsresa med nya områden, moderniseringar och ökad befolkning. Det är en expansiv och rolig tid just nu.

Coronapandemin har självklart påverkat det politiska arbetet och dess nuvarande ledning.
– Jag glömmer aldrig när pandemin började, det var lite chockartat när vi förstod vidden av vad som kunde komma men inte visste alls hur det skulle bli. Vi hade ju bara veckor innan tagit beslut om en ny uppdaterad krisberedskapsplan vilket var en otrolig tajming visade det sig, säger Johan.

Många beslut handlar om framtiden som då och då lämnas över till nya styrande personer.
– Vi, moderater, har följt och fullföljt varandras beslut och arbete genom åren. Det är viktigt för att utvecklingen ska rulla på, säger Kerstin.


Text & foto: Peter Jakobsson