Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-07-20 KL. 20:48

Konstnärer öppnar sina ateljéer

I slutet av juli öppnar 22 västskånska ateljéer upp för besökare under tre dagar. Pandemin har begränsat möjligheten för konstnärer att få hålla öppet och hindrat besökare från att komma. Därför skapades eventet: Öppna ateljéer i västskåne.

Konstnärer öppnar sina ateljéer
Christel A Jönsson är initiativtagare till eventet. Foto: Privat.

Några konstnärer samsas i samma lokaler så totalt är det ett trettiotal yrkesverksamma konstnärer som visar upp sina verk. Ateljéerna finns från Båstad i norr till Landskrona i söder.

Initiativtagare till detta är målaren, konsthantverkaren och scenografen Christel A Jönsson.
– I och med corona var det en hel del konstnärer som inte var med på den vanliga konstrundan. Vi såg då en möjlighet att göra något på sommaren då fler skulle vara vaccinerade och det är lättare att vara ute, förklarar Christel.

Det utlovas en mångfald i ålder och genre för att visa på bredden som finns i området. Allt från figurativ skräck, graffitiinspirerat, abstrakt till klassiskt måleri, keramik, skulptur och foto.
– Vi har gjort lite annorlunda än konstrundan. Bjudit in lite yngre konstnärer och försökt få en stor bredd. Viktigt var dock att välja etablerade och professionella konstnärer.

Det finns ingen stor organisation bakom projektet.
– Vi som är med skapar eventet tillsammans genom att alla bidrar med sitt. Sen finns det områdesansvariga och jag är spindeln i nätet kan man säga.

Christel är inte den som sitter och väntar på att andra ska göra saker utan skrider till verket själv. Det var hon som låg bakom Artcaching i Höganäs förra sommaren.

I Artcaching letade man upp konstverk av elva konstnärer runt om i landskapet i Höganäs kommun. Konstnärerna hade valt sin egen plats och därefter gjort platsspecifika verk som kommenterar det aktuella läget som var i världen.
– Jag är en ingångsättare. Vill att saker ska hända och sitter inte och väntar.

Nu är det öppna ateljéer som står på agendan 23 till 25 juli.
– Det ska bli spännande och vi är förväntansfulla. Det är en hel del nya konstellationer som är med och visar upp sig i Helsingborg och Höganäs, säger Christel.
I Båstads kommun är det fem konstnärer som visar sin konst på fyra olika platser. Det är Christel Khan och Anette Nilsson på Mercurivägen i Förslöv, Anders Segerson på Svenstadsvägen i Hov samt Mikael Bertmar och Cecilia Kraitz som båda har ateljéer på Kattviksvägen precis utanför Norrvikens trädgårdar.

Om detta kommer att bli ett återkommande event återstår att se.
– I år blir detta ett test för att se om intresset finns för att åka runt och titta i ateljéer. Sen får vi se hur det blir i framtiden.

Ateljéerna kommer under dagarna hålla öppet från klockan 11 till 17.
Mer info om medverkande konstnärer finns på Instagram och Facebook om man söker på: Öppna ateljéer i Västskåne 23–25 juli 2021

Text: Peter Jakobsson
Foto: Privat