Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-3-30 KL. 11:29

Kreativ trio skapar nya Yakan´s i Torekovs hamn

Kreativ trio skapar nya Yakan´s i Torekovs hamn

Anrika Hazienda i hjärtat av Torekov har ny ägare och just nu pågår arbetet för fullt med att renovera inför öppningen i början av juni. Bakom satsningen står två familjer som tillsammans bestämt sig för att skapa något nytt i byn. En plats för alla att mötas på.

Det är på dagen nästan exakt tre år sedan vi senast skrev om samarbetet mellan Yakan Selim och Johan Lindeberg. Då var det Torekovs Pizzeria som fick en rejäl ansiktslyftning signerad kläddesignern och fotografen Lindeberg. Ett samarbete som uppenbarligen gav mersmak för nu är det dags igen, denna gång tillsammans med Catharina Lindeberg-Bernhardsson.
– Yakan och jag har blivit otroligt goda vänner, inleder Johan. Vi har lärt känna varandra och våra familjer har lärt känna varandra. När Yakan nu tar över Hazienda kommer jag och Catharina vara med och bidra med det estetiska och konceptuella. Ett samarbete mellan familjerna Selim från Kurdistan och Syrien och Lindeberg från Lund och New York helt enkelt.

För Yakan Selims del har de senaste åren med Torekovs Pizzeria skapat en stabil grund. Hans mat är uppskattad av såväl lokalbefolkning om besökare och som enda restaurang som har öppet året om har pizzerian kommit att bli något av en kvarterskrog för hela byn. Nu tar han nästa steg i sin entreprenörsbana och det märks att han är glad för satsningen.
– Jag har velat ta över den här restaurangen under en längre period som sagt och nu är vi här och kan börja arbeta med allt, det känner jättekul. Vi kommer att renovera och måla om och såklart ta fram en helt ny meny med influenser från olika håll, berättar Yakan.

Maten som kommer att serveras har sin grund i den stenugnsbakade pizzan men menyn hämtar även influenser från det kurdiska köket, som Yakan själv växt upp med, samt från New York där Johan Lindeberg levt i många år.
– Det är samarbetet mellan olika kulturer som inspirerar oss och mig personligen, menar Johan. Jag vill skapa en referens för den riktiga kraften i det nya Sverige. “The cross culture energy is the real power” och det är den känslan som vi tror kommer att skapa en melting pot som man kommer att bli glad och inspirerad av. Precis som torget Yakans hemstad eller som Lund var när jag och Catharina växte upp där på 60-70-talet. Det är det som gör New York så unikt. Att man inspirera och stöttar varandra över kulturella gränser.Yakan Selim, Johan Lindeberg och Catharina Lindeberg-Bernhardsson tar över Hazienda i Torekov och öppnar nytt till sommaren.

Catharina Lindeberg-Bernhardsson är som sagt syster till Johan och en erkänd duknings-konstnär med basen strax utanför Torekov. När det kommer till färg, form och inredning är det hennes inspiration som tillsammans med Johans formspråk kommer att sätta tonen men alla trion betonar att de alla tre är delaktiga i det mest, från färg på väggarna till meny och kanske till och med vilken musik som ska spelas.
– Jag kommer att ta med mig mina plåttallrikar som blivit väldigt uppskattade och även en del krukor, berättar Catharina. Inredningen växer fram just nu och än så länge handlar det mycket och färgsättning och olika färgprover. Jag har sedan många år ett samarbete med ett kinesiskt team i Peking, så även där kommer känslan av cross culture igen.

Att ta över en uppskattad restaurang och skapa något nytt kan säkert kännas lite läskigt för många, hur ska stamgästerna ta emot förändringarna? Men det är inget som oroar familjerna Selim och Lindeberg utan de vill göra sin grej fullt ut och är övertygade om att den nya satsningen kommer att komplettera utbudet kring Hamnplan.
Den som oroas över vad som kommer att hända med Torekovs Pizzeria kan andas ut. Den fortsätter precis som idag och Yakan kommer att dela sin tid mellan de båda restaurangerna.
– Vi har än så länge inte bestämt hur vi kommer att ha öppet här nere i hamnen under lågsäsong, det får växa fram nu under sommaren, men pizzerian kommer att vi att driva året runt precis som idag, där ändrar vi ingenting, avslutar Yakan.

Men vad ska den nya restaurangen heta då? Johan Lindeberg berättar att namnet, när det väl kom till honom, kändes helt självklart.
– Här öppnar Yakan´s och det kommer ingen att missa, namnet kommer att stå med skrivstil över hela bardisken, skrattar han. Catharinas dotter Emma kommer att göra logon, min dotter Blue sitter och handskriver menyn just nu och Yakans mamma är en stor inspirationskälla med sin fantastiska mat, så det är verkligen ett familjeprojekt.

Text: Joakim S Ormsmarck
Foto: Julia S Ormsmarck