BJÄRE 2022-11-12 KL. 08:00

Kris i Rögle BK? Nä, inte än.

Av Roger Bengtsson

Kris i Rögle BK? Nä, inte än.

En match, tre poäng. Det var inte vackert. Det blev inga klipp från matchen som vevas miljontals gånger på YouTube. Men det var tre poäng till Rögle borta mot Brynäs i omgång 16. Poäng som skapade lite andrum, arbetsro och tillförsikt.

För låt oss först konstatera hur diaboliskt jämn årets SHL-tabell är efter 16-18 omgångar. Rögle har 21 poäng och ligger tolva efter att laget spelat 16 matcher. Inte bra, sett till klubbens statistik de senaste tre säsongerna. Dock! Rögle har två matcher mindre spelade än Frölunda på åttonde plats. Vinner Rögle dom två ”hängmatcherna” har man plötsligt 27 poäng och är således före göteborgarna.

Talas det om kris i Frölunda? Jo, till viss grad. Men det gör det är ju alltid kris i Göteborg så länge laget inte vinner med 4-0 i matcher i SM-finalen samtidigt som man tar en ny CHL-titel samtidigt som Roger Rönnberg verbalmanglar domarna på nån presskonferens.
Ett Rögle på 27 poäng efter 18 omgångar skulle också göra att laget vore TVÅ poäng bakom Skellefteå på tredje plats i SHL. Så, kris i Rögle BK? Nä.

Men låt oss sen konstatera att det Rögle rent faktiskt presterat på isen under rätt långa stunder under säsongsöppningen inte fyller en med särskilt mycket hopp och framtidstro. Det tas dumma beslut, det såsas med pucken, det slås oprecisa passningar till fel spelare, på fel ställen i fel lägen. Alla dom saker som vi vant oss vid att de senaste årens rögleupplagor kunnat leverera i sömnen tycks nu kräva enormt mycket kraft och uppoffring. Farten genom mittzon, passningarna på tejpen, den furiösa pressen i motståndarnas zon. Man vet att det finns där, men inträffar ungefär lika ofta som helgfria Palmsöndagar. Det föreligger med andra ord en del att jobba på för såväl spelare som tränare.

Nya tjeckiske backen Lukas Klok kommer sno istid av någon annan försvarare. Finns modet att sno den tiden från Tony Sund? Den finske backen som höll en anständig och bra nivå under förra säsongen men som nu mest är en gåta. Minskar tiden för amerikanske Kapla? Prestigevärvning från Skellefteå inför säsongen men som än så länge inte övertygat.
När blir oskarshamnsförvärvet Kim Rosdahl offentligt förklarad som en mindre bra värvning?
Och hur blir det på centersidan? Skriande brist råder, men finns det någon lösning på marknaden. Eller finns lösningen redan i laget?

Än så länge tycker jag att alla inblandade i Rögle agerat rätt. Lugnt och metodiskt, ingen panik. Man tror på sin modell, sina tränare och på sitt spelarbygge. Men om det fortsätter kärva? Om resultaten uteblir och laget är cementerat i botten vid årsskiftet? Vem borgar för nödvändiga åtgärder och förändringar då? Jag är tveksam till att den kraften finns i Rögles nuvarande operativa ledning. Ett stort ansvar faller på klubbens styrelse att i så fall vidta åtgärder.

Men. Vi är inte där än. Mellan den 19 november och 30 december spelar Rögle 13 matcher i SHL. Landar laget mellan 23 och 26 av de 39 poäng som då står på spel bäddar man för en hyggligt stabil vår i Ängelholm. Krokusar, ni vet.

Rogers Röglereflektioner
* Riley Sheen: Tillbaka efter skada. Ett nyförvärv som levererat.
* CHL krymper: Rätt beslut för en turnering som haft svårt att hitta sin form.
* Rögle på 12.e plats: Man känner sig hemma. Tryggt, på något vis.