Klik venligst
BJÄRE 2024-09-24 KL. 14:12

Kristoffers Beerbucha vann guld

Av Peter Jakobsson

Högsta valören på medaljen blev det för Kristoffers Beerbucha när den bedömdes av den kunniga juryn på mathantverks-SM i Växjö. Tidigare har det lilla bryggeriet i Rammsjö vunnit både brons och silver men nu blev det äntligen en guldmedalj.
– Det är en av mina personliga favoriter, säger bryggmästaren.

Kristoffers Beerbucha vann guld
Kristoffer Elofsson med Beerbuchan som got guld på mathantverks SM i år. Foto: Peter Jakobsson

Komucha görs av te och socker som växer i en bakteriekultur. Denna dryck har Kristoffer Elofsson laborerat med i flera år. Sedan 2020 har han ett mindre bryggeri Rammsjö och lever på att framställa och sälja dryckerna. Han har ställt upp i mathantverks SM förr men nu är det första gången har kammar hem ett guld.

Trodde du att du skulle vinna?

– Nej, det trodde jag inte. De år jag verkligen trodde det skulle gå bra så gjorde det inte det, säger Kristoffer och skrattar.

– Det blir en fin skumkrona av humlen, förklarar Kristoffer men efter ett tag lägger det sig. Foto: Peter Jakobsson

Den vinnande drycken är Beerbucha från Östergård Bryggeri som tillverkar kombucha, och detta är en variant av det.

– Det är en kombucha som är torrhumlad. Det innebär att det är tillsatt humle efter själva koket för att det inte ska bli för mycket beska. Då får man ut de fruktiga och florala tonerna i drycken. Min beerbucha är citrusdriven i smaken med en liten hint av tropisk frukt, förklarar Kristoffer Elofsson.

Hälften av humlen som användas till beerbuchan odlar Kristoffer själv utanför bryggeriet.

– Humlen är av sorten Citra och Hallertauer som är en tysk sort som vi odlar själva. De trivs väldigt bra här på Bjäre, vi har bra klimat och jord som de trivs i.

Humlen blir upp till sju meter hög när den växer upp för linorna. Foto: Peter Jakobsson

Östergårds Beerbucha lyckades få nästan full pott på mathantverks SM med 19 av 20 möjliga poäng.

– Beerbuchan är en av mina personliga favoriter då jag började min dryckesbana med att göra öl. Humlen har en speciell olja i kottarna som premierar kolsyretillväxt. Det gör att drycken blir lite torrare och krispigare, lite likt champagne med sina små fina bubblor. Den är läskande och en bra törstsläckare. En av mina personliga favoriter, säger Kristoffer.

Att framställa drycken tar ett tag.

– Från bryggning till buteljering är det cirka en månad med fermenteringen från te till kombucha och sen är det smaksättningen som tar någon vecka.

Att få till de rätta smakerna i balans med varandra kräver en testande.

– Produktutvecklingen av kombuchan med humle har jag labbat med länge, gjort otaliga tester med olika mängd av humle och andra smaker för att sedan testa de mot varandra.

Kottarna innehåller oljor som används i beerbuchan. Foto: Peter Jakobsson

I det lilla bryggeriet görs ett antal olika kombucha där beerbuchans är en av dem. Totalt brygger de cirka 1 000 – 1 200 liter i månaden.

– Det är inte mycket om man jämför med andra bryggerier men tillräckligt för att hålla oss fullt sysselsatta och kunna leva på det.

På Bjäre säljs Östergårds drycker på ett antal gårdsbutiker, mataffärer och några restauranger.

– Sen säljs det även i Malmö, Köpenhamn, Göteborg, Stockholm och några andra platser även om det är i liten volym. Det är i alla fall kul att vi nått ut med drycken mer än bara på Bjäre.

Diplomen med tidigare utmärkelser står i bryggeriet. Snart kompletteras det med guldutmärkelsen. Foto: Peter Jakobsson

Alla drycker som bryggeriet gör nu är alkoholfria. Om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker blir en verklighet tänker Kristoffer bredda sitt utbud med sådana. Om det blir så återstår att se. Men tills vidare så fortsätter Kristoffer göra de prisbelönta dryckerna för fullt.