Klik venligst
BJÄRE 2024-02-16 KL. 16:00

Krögarparet axlar rollen att driva restaurang på vingård

Av Peter Jakobsson

Det håller på att växa fram en ny restaurang på Bjäre. Det är Thora vingård som utökar sin verksamhet med en butik och restaurang som ska drivas av Tobias och Ulrica Millqvist, paret som tidigare drev Orangeriet Restaurang på Norrviken. I juni slår dörrarna upp till Restaurang Flora.

Krögarparet axlar rollen att driva restaurang på vingård
Tobias och Ulica Millqvist vid bygget som kommer bli restaurang Flora. Foto: Peter Jakobsson

Det byggs nu nytt där det en gång stod en byggnad med utsikt över havet. Efter många justeringar på ritningarna för att få byggnaden att bli godkänd i den natursköna omgivningen så ligger nu planen fast. Till sommaren ska restaurang Flora öppna portarna och välkomna gäster som vill äta och dricka gott i den lantliga miljön på vingården.

Thora Vingård har vuxit mycket senaste åren och har nu tiotusentals vinrankor som ger druvor för vinet som produceras på Bjäre. För att komplettera verksamheten är nu det senaste projektet restaurangen som ska drivas av det välkända krögarparet Millqvist som bland annat drev Orangeriet på Norrviken under lång tid. Den nya satsningen ska bli en restaurang med det platsrelaterade köket med ekologiska, hållbara och säsongsdrivna råvaror.

– Restaurangen ska heta Flora och fokus blir på lunchupplevelsen till att börja med, förklarar Tobias Millqvist.

Millqvistarna har lång erfarenhet av att krogbranschen på Bjäre. För över 20 år sedan träffades Ulrica och Tobias när de båda jobbade på Kattegat Gastronomi i Torekov. Sedan blev de kvar på Bjäre och har drivit Era 10:3 och sedan orangeriet på Norrviken i nästan 12 år. De senaste åren har Tobias jobbat som frilansande kock och bland annat jobbat med uppstarten av restaurangen på Willab Garden. Ulrica har testat på yrket på en begravningsbyrå under några år. Nu väntar dock snart nya utmaningar när de ska driva restaurangen Flora vid Thora Vingård.

– Vi har haft kontakt med Johan och Heather som äger vingården under ett tag. Sen kom vi fram till att de vill satsa på restaurang och vi ska driva den åt dem som anställda, förklarar Tobias.

Restaurangen kommer ha cirka 50 platser initialt. Tobias kommer vara ansvarig för restaurangen och Ulrica kommer även jobba med hela besöksupplevelsen på vingården och restaurangen och butiken.

– Det är jag som kommer styra upp vingårdsvisningar, vinvandringar, middagar, företagsevent med mer. Ungefär som en värd för hela verksamheten, säger Ulrica.

Skiss på del av restaurangen. Bild: Linghoff Arkitekt

I butiken som byggs i anslutning till restaurangen kommer det finnas möjlighet att köpa lite smakprover på vinet tillsammans med något enklare att tugga på. Det kommer även finnas lite andra närodlade produkter.

– Vi hoppas verkligen att det snart kommer bli möjligt med gårdsförsäljning av vin så folk kan köpa med sig vin från gården men vi se när det kan bli verklighet. Kanske redan 2025 om vi har tur, säger Tobias.

I den nya byggnaden som nu håller på att byggas kommer butiken att vara på entréplan, restaurang och kök blir på övre plan. Tobias beskriver inriktningen på restaurangen som ”det platsrelaterade köket”.

– Vi kallar det så då det vi serverar ska ha en koppling till vår omgivning. Hela vingården är ekologisk och vi jobbar mycket med hållbarhet. Vi kommer vara en säsongsbaserad restaurang som tar vara på det som finns i säsong. I förlängningen har vi förhoppningen att vi kan odla nästan alla grönsaker, som vi använder i restaurangen, på och runt vingården. Vi har också tillgång till frukt, bär och honung, säger Tobias.

Här på övre plan kommer restaurangen att husera. Takfönstren som ska ge ljus är ännu inte på plats. Foto: Peter Jakobsson

En annan lokal produkt som de har är en egenproducerad Verjus.

– Det är en vinäger på omogna vindruvor som pressas och pastöriseras. Det är väldigt trevlig produkt som är vanligt i Frankrike. Den kommer vi även kunna sälja i butiken, förklarar Tobias.

Planen är att Flora ska ha öppet onsdag till söndag under luncherna och på fredag och lördag även på kvällarna.

– Vi kommer inte att ha ”dagens lunch” utan bra lunchrätter som ligger runt strax över dagens-priserna. Det kommer också alltid erbjudas en à la carte-meny. Sen kommer vi ha en vingårdsmeny som är en trerättersmeny med tillhörande viner från gården. Den kommer gå att beställa både runt lunch och de kvällar vi har öppet, berättar Tobias.

Tobias och Ulica Millqvist vid bygget som kommer bli restaurang Flora. Foto: Peter Jakobsson

Att driva Flora kommer bli en konstrast mot hur de hade det på Norrviken.

– Det ska bli skönt att ha en lite mindre restaurang än det vi hade på Norrviken med hundratals gäster varje lunch, säger Ulrica.

– Vi hoppas att det familjära och personliga kan få komma fram ännu mer när vi inte har lika många gäster, tillägger Tobias.

Målet är att restaurangen ska öppna i början av juni.

– Det blir ett trevligt och roligt tillskott på Bjäre för både lokalbor och turister, säger Tobias.

– Vårt mål är att Thora Vingård med restaurang Flora ska bli en naturlig besöksdestination, avslutar Ulrica.