Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-10-30 KL. 10:42

Kroppsspråk och rörelse i alla Margarethas verk

Kroppsspråk och rörelse i alla Margarethas verk

Margaretha Jansson är en spännande konstnär med en fantastisk känsla för att förmedla något till betraktaren genom sina verk. Nu ställer hon för första gången ut sina alster i Båstad.

Genom sin konst vill Margareta Jansson att betraktaren ska spåna vidare när de ser på hennes verk. Att människor ska bli berörda så som hon blivit berörd av det som inspirerar henne, nämligen människors och deras kroppsspråk.
– Jag brukar titta på modern dans, både på tv och gå på föreställningar. Då fångas jag av vissa rörelser som jag tycker förmedlar något speciellt. Uppgiften blir sen att återskapa den känslan i en skiss, berättar Margaretha.

Det som gör utställningen intressant är att hon arbetar med en rad olika tekniker. Hon målar och arbetar med tempera och olja, akvarell, blästrat glas och brons.
– Nu har jag även börjat arbeta med glas men det har jag inte kommit så långt med ännu.

Vad drog dig till konsten?
– Jag har alltid hållit på med konst, ända sedan jag var barn, säger Margaretha och fortsätter,
Det har alltid varit människor och speciellt ansikten jag gjort. Jag hittade det från början. Jag har kanske gjort max tio målningar där människor inte funnits med.

Genom verken vill Margaretha att betraktaren ska ta med sig en känsla, kanske en helt annan känsla än den som först var. Hon beskriver det såhär.
– Om du har sett Fellinis film La Strada. Där finns en scen där flickan Gelsomina kommer och går och är väldigt ledsen. Hon går fram till ett träd och ställer sig framför det och formar sig likt trädet, berättar Margaretha och lyfter armarna och formar trädkronan för att förstärka sin liknelse.
– När Gelsomina gör det ser man att hon får helt andra känslor. Det är det, kan jag fånga det hos betraktaren och öppna upp för en egen tolkning kan man förstå min tanke med mina verk.

Hur vet du vilken teknik du ska använda?
– Det kommer ganska självklart till mig. Och ibland kan det bli så att jag ändrar mig för att det inte fungerar. Jag kan till exempel ha försökt länge med en akvarell men får inte det jag vill ha. Då provar jag med en målning och det fungerar kanske inte heller utan då landar det tillslut i en bronsskulptur.

Det är just den processen som drivit Margaretha till att ta till sig olika tekniker. Det är en tillgång hon har för att nå dit hon vill.

Du kan se Margarethas Janssons konstverk på Biblioteks Galleriet från 24 oktober till och med den 18 november.

(Under rådande restriktioner på grund av Covid-19 är biblioteken i Båstad stängda till minst 17 november)

Text & foto: Jenica Paulsson