Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-08-26 KL. 18:59

Kultur- och miljöpris för insatser på väderön

Kultur- och miljöpris för insatser på väderön

Föreningen Torekov Kultur och Miljö tilldelade Bent Paulsson årets Kultur- och miljöpris. Det var för mångsidigt arbete i och runt Torekov som Bengt valdes ut.

Föreningens tidigare ordförande Tord Strömberg överlämnade checken på 5000 kronor som tillhör priset. Motiveringen lyder:
”Bengt omsätter sina djupa kunskaper i praktisk handling. Han underhåller och rustar upp byns kulturarv, samlat i muséet. Han hjälper till mad att vårda den fantastiska miljön på ön, både naturen och kulturarvet i form av fyr, kapell och andra byggnader. Hans kunniga, trevliga ö-guidningar som omfattar flora, fauna, geologi och kultur förtjänar att nämnas.”

– Det känns kul att bli uppmärksammad med detta priset, säger Bengt.

Det var 1995 som Föreningen Torekov Kultur och Miljö instiftade ett miljöpris som första gången delades ut till Casper Holm 1996.
– Det är inte alltid så lätt att välja ut pristagare, man vill att de ska vara värdiga mottagare och här har vi hittat en sådan, säger Tord Strömberg.

Väderön ligger Bengt varmt om hjärtat och han förklarar att det är mycket jobb med att hålla natur, fastigheter och allt annat i bra skick ute på ön. Just nu söks sponsorer för att kunna renovera kaplansbryggan.
– Det är många som vill nyttja bryggan och vi hoppas verkligen att vi kan hitta finansieringshjälp till renoveringen, förklarar Bengt.

Även vattensituationen på ön är något som de måste se över.
– Som det ser ut nu så finns det bara en borra mitt på ön. Det gör att vi får transportera vatten upp till två gånger om dagen när det är fullbelagt på vandrarhemmet på sommaren. Det är en ohållbar situation.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON