Klik venligst
BJÄRE 2023-05-02 KL. 10:50

Kultur ska genomsyra hembygdsparkens café

Av Carina Nilsson

Systrarna Elisabeth Hellström Sjöborg och Gunilla Vesterlund tar över kaffestugan i Boarps hembygdspark som får det nya namnet Kafé Sockerärtan. Dessutom gör de en satsning på kulturevenemang i samarbete med skådespelarna Maria Lundqvist och Kristoffer Hellström, svärdotter och son till Elisabeth.

Kultur ska genomsyra hembygdsparkens café
Elisabeth Hellström Sjöborg och Kristoffer Hellström ser fram emot att tillbringa mycket tid i hembygdsparken i Boarp. De gamla kopparkittlarna kommer att hänga med. Foto: Carina Nilsson

Det är aldrig försent att börja på något nytt. Så tänkte Elisabeth Hellström Sjöborg när hon såg en annons där Bjäre Härads hembygdsförening sökte en ny arrendator.

– Jag bor på Bjäre och har jobbat som sjuksköterska i många år, även flera år efter att jag uppnådde pensionsåldern. Men nu var det dags för något annat. Jag brukar cykla mycket på Bjärehalvön och varje gång jag har besökt hembygdsparken har jag tänkt att det skulle vara väldigt roligt att driva kaffestugan här, säger Elisabeth.

Både hon och Gunilla har också en gedigen bakgrund inom servicebranschen.

Deras föräldrar drev Hestravikens Wärdshus i Hestra och Irmas Café i Nissafors under hela sina liv och båda systrarna har jobbat som kockar och kallskänkor.

– Det ska bli väldigt roligt att göra det här tillsammans. Vi vill behålla den genuina atmosfären här men också sätta vår egen prägel. Vi håller på att titta i gamla receptböcker som hembygdsföreningen har med gammeldags bakverk. Vi ska inte laga mat men det blir baguetter, smörrebröd och fikabröd bland annat. Vi vill också satsa på närodlat och ekologiskt så mycket det går, säger Elisabeth.

Kaféet kommer också att genomsyras av kultur. Elisabeths son Kristoffer Hellström är skådespelare och musikalartist. Han har jobbat med evenemang och föreställningar över hela Sverige. Privat är han sambo med en annan skådespelare, Maria Lundqvist, och de båda har redan planerat in ett bokevent på Sockerärtan.

– Maria har skrivit en bok som vi ska göra ett event kring. Vi har också planerat in musikquiz och vi har tankar på lite olika konserter. Allt är inte färdigplanerat men vi känner också starkt för den här fina platsen och har många kontakter som vi kan dra i, säger Kristoffer.


Hans Lanner från hembygdsföreningen gläds åt att Kristoffer Hellström och Elisabeth Hellström Sjöborg även vill satsa på kulturevenemang. Foto: Carina Nilsson


Att Kafé Sockerärtan nu blir hela familjens angelägenhet tycker de bara är roligt.

– Vi har jobbat ihop förut. Mamma och jag blev väldigt sammansvetsade när min pappa fick cancer och senare gick bort. Vi är ”a hell of a team” faktiskt, säger Kristoffer.

– Vi kommer att hitta på många olika saker här och variera oss med temahelger så det inte blir precis samma koncept hela tiden. Man kommer också att kunna boka kaféet och på sikt kanske det kan bli catering, säger Elisabeth.

Hans Lanner som är kassör i hembygdsföreningen tycker att det känns mycket bra med de nya arrendatorerna.

– För oss var det jätteviktigt att det blev någon som verkligen känner för det här stället och att vi kan ha en öppen dialog oss emellan. Utan ett bra kafé så kommer det inga gäster till hembygdsparken, säger han.

Kafé Sockerärtan öppnar den 20 maj. Information om öppettider finns på deras hemsida.