Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-09-24 KL. 14:42

Kulturhuset Ravinen slår upp sina portar

Av Peter Jakobsson

Det har gått 30 år sedan Ulla och Gustav Kraitz första idéer på en konsthall på Bjäre föddes. Under åren har det varit en lång process där det diskuterats platser, utformning, finansiering med mera. I juni togs äntligen första spadtaget till det nya kulturhuset Ravinen. Nu i oktober går en dröm i uppfyllelse för makarna Kraitz när dörrarna öppnas upp för besökare.

Kulturhuset Ravinen slår upp sina portar
Ulla och Gustaf Kraitz i Kraitzrummet där konsten de donerat till stiftelsen ska visas upp.

Vackert beläget vid infarten mot Norrvikens trädgårdar har en ny byggnad vuxit fram det senaste året. En kubistisk byggnad klädd i svart trä i olika rytmer och riktningar. Den naturliga ravinen ner mot havet, där byggnaden ligger med utsikt ut över Laholmsbukten, har gett namn till anläggningen.

En strålande fin dag i juni 2020 tog Gustav Kraitz första spadtaget till bygget tillsammans med Erik och Mats Paulsson. Sedan dess har Gustavs dröm vuxit fram till fulländandet.

Hur känns det att se det färdiga resultatet?

– Jag är lycklig och glad men det har också varit slitsamt nu mot slutet. Det är så mycket som ska fungera, säger Gustav Kraitz.

Blev det som visionen ni hade?

– Huset är otroligt fint! Vi har under åren haft fyra olika planer på konsthall de senaste 30 åren. Pontus Möller som har ritat Ravinen, han var med på Peter Broberg arkitektkontor som ritade det första projektet. Nu är han tillbaka och fick slutföra det, säger Gustav och fortsätter.
– Det här är ett konstprojekt. En gammal idé om en kulturcentral och kulturcenter. Ett framtidsprojekt för nästa generation. Jag är gammal och har nästan tappat synen men jag kan se hur bra det blivit.


Kulturhuset Ravinen från ravinsidan.


Det var mycket som skulle till för att göra verklighet av visionen.
– Jag vill poängtera att projektet med Ravinen inte hade kunnat blivit av utan Erik och Mats Paulsson. Vi har inte fått huset utan hyr det men att få affärsmän som de att satsa på detta projekt är stort och bygger på en vänskap vi haft under lång tid, säger Gustav.

Den moderna och stilfulla byggnaden är genomtänkt i varje vrå. Direkt innanför entrén möts besökarna av en foajé med reception och butik. Rakt fram genom konsthallarna är det en genomgående siktlinje mot panoramafönstren genom vilka Laholmsbukten breder ut sig. Pampigt intryck direkt från början.

Kulturhuset Ravinens verksamhetschef Elisabeth Alsheimer är fylld av tillfredställelse över sin nya arbetsplats som snart får liv.
– Det har inte varit ett enkelt hus att bygga då det är säkerhetsklassat vilket krävs för att vi ska kunna låna in och visa konst med den dignitet vi önskar. Där ställs höga krav på säkerhet, ljus, fukthalt och annat. De två stora konsthallarna är i säkerhetsklass tre, berättar hon stolt.

Från foajén finns till höger Ulla och Gustav Kraitz rum. Där ska det alltid finnas en pågående utställning med konst av paret Kraitz.

– Vi ville ha en del i byggnaden där vi kunde få visa vår konst. Det är 50 kvadrat av 1500 som vi har som Kraitz-rummet. Vi har plockat ut konst vi gjort genom tiderna och gett som en donation till stiftelsen, förklarar Gustav.
– Det är otroligt att Kraitz gåva är så stor och rik så vi kan växla med konstverk i utställningen, säger Elisabeth.

Från Kraitz-rummet kommer man vidare in i den 200 kvadratmeter stora utställningshallen där besökare slås av storheten och volymen. Fönstren är få vilket krävs för att kunna styra ljus, temperatur och fukt.
– Här är ständigt kontrollerat klimat. Det finns mycket installationer i väggarna som styr allt, förklarar Elisabeth.


Den stora utställningshallen är redo att visa upp kost av hög klass.


Bredvid utställningshallarna ligger en annan av kulturhusets hjärta, auditoriet. En konsertsal med dubbel höjd och stolar på balkong. En ny Steinway-flygel står majestätiskt mitt i salen och väntar på att bli spelad på medan de sista görs klart i lokalen inför invigningen.
– Då vi inte har fasta stolar på bottenplan i auditoriet så kan vi anpassa hela rummet beroende på hur många vi vill ha i publiken. Det finns även möjligheter för att flytta runt artister och publik efter behag. Flygeln kan ju stå i mitten och stolar runt om den om vi vill. Stora möjligheter finns, förklarar Elisabeth.

Auditoriet är designat för att ha den optimala akustiken för både konserter, teater och föreläsningar.
– Det som skiljer detta hus mot många andra kulturhus är just auditoriet med alla dess möjligheter, säger Gustav Kraitz.

Café och restaurang
I Kulturhuset Ravinen finns även café och restaurang döpt till Cafe Celadon vilket har en historia.
– Celadon är kinesiska kejsarens mantelfärg. En grågrön färg som alla inom keramiska industrin försökte göra glasyrer som efterlikna den, förklarar Gustav.
– Jag och Ulla har jobbat mycket med celadon-glasyren vilket kineserna uppskattade mycket när vi visade våra alster på utställning i Kina. Här i Caféet kommer vi sätta upp ett stort fat som har just den glasyren och en liten text som förklarar vad det är.

I caféet finns 65 platser inne och en terras för nästan lika många beroende på möblering.
Caféet är öppet för alla, inte bara de som besöker utställningarna, och är öppet under alla konsthallens öppettider.
– Lina som driver caféet arbetar med det ekologiska och närodlade. Hon knyter nu kontakter med olika odlare på Bjäre. Att det heter Café är för att vi tycker det lät bra med ”Café Celadon” men det kommer även finnas varmrätter och signaturrätter, förklarar Elisabeth.

Den genomgående stilen i hela huset är att det är väldigt avskalat. Tanken är konsten som visas upp och presteras få ta plats och vara framträdande.
– Vi hoppas att alla på Bjärehalvön ska känna sig stolta över nya kulturhuset. Vi hoppas att många kommer hit med nyfikenhet för att bilda sin egen uppfattning, säger Elisabeth.

Invigning och öppning

Invigningen av Kulturhuset Ravinen kommer pågå i en vecka med dagliga arrangemang med musik, teater, föredrag och litteratur. Sen är det bokade utställningar och fullt schema en tid framöver. Till en början kommer kulturhuset att vara öppet onsdag till söndag klockan 11-17, torsdagar till klockan 20.

I januari 2022 kommer kulturhuset att stänga en månad.
– Vi vet att vi troligen kommer hitta lite barnsjukdomar i huset när vi varit i gång ett tag så då har vi en planerad stängning för att finjustera det sista och utvärdera första tiden, förklarar Elisabeth.


Premiärdagen för alla nyfikna

Den första oktober är det invigning och alla är välkomna att besöka kulturhuset. Till de olika evenemangen under invigningsveckan behövs biljetter bokas men fredag 1 oktober från klockan 15 är det öppet för alla som vill titta runt och ta del av kulturhuset och utställningen ”Jag bor i en annan värld men du bor ju i samma – DRÖMMARE SÖDER OM HALLANDSÅSEN”.
– Vi har begränsning på max 300 personer i huset så blir det fler än så får vi släppa in i omgångar. Det kommer vara presentation av utställningen, finnas smakprover i caféet. Pontus Möller, Bengt Hall med fler som varit djupt involverade i auditoriet kommer ha föreläsningar klockan 16, 17 och 18 där de berättar om sitt arbete.