Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-02-15 KL. 13:39

Kungligheter fick lära sig plappa

Kungligheter fick lära sig plappa

Ett UF-företag från Akademi Båstad fick nyligen möjligheten att presentera sin företagsidé för kungligheter och hövding. Deras idé bygger på att få ungdomar och vuxna att komma ifrån sociala medier och istället ha fler fysiska aktiviteter och möten tillsammans via en smart app.

Bakom Plapp UF står Alva Bernvetter, Oliver Wastensson, Oliver Sturesson och Olivia Arvidsson. Först hade de en enklare affärsidé men blev övertalade att satsa på en appen.
– Vi har skapat en app som samlar evenemang och får folk att träffas i verkliga livet, förklarar Alva Bernvetter som är Vd för Plapp UF.
– Vi vill att man ska komma ifrån stressen på sociala medier och träffas i verkliga livet istället, förklarar Oliver Sturesson.

Det är både privatpersoner, föreningar och företag som kan skapa evenemang.
– Det kan vara en fotbollsmatch genom Giffen eller ett stort event som Summer On, säger Oliver Wastensson.

En utmaning är att företaget också ska tjäna pengar.
– Det är lite annorlunda att tillhandahålla en app och inte sälja några produkter. Men idén bygger på att företag kan köpa annonsplatser i appen, förklarar Alva.

Att komma på ett unikt namn för sin rörelse och i detta fallet en app är inte helt enkelt.
– Vi ville att det skulle vara ett namn som kan vara ett verb. Vi brainstormade och kom fram till Plapp. Då kan man säga att man plappar när man söker event och att man skapar en plapp när man lägger in en aktivitet, förklarar Oliver.Plapp UF beststår Oliver Sturesson, Olivia Arvidsson, Alva Bernvetter och Oliver Wastensson.

Nyligen blev Plapp UF uppmärksammat av ung företagsamhet i Skåne och Alva som är Vd fick möjligheten att åka till Malmö för att presentera sin affärsidé och delta i en middag med Kronprinsessan Victoria, prins Daniel samt Landshövding Anneli Hultén.
– De hade valt ut åtta UF-företag från Skåne som fick möjligheten att komma. Exakt vad som gjorde att vi blev utvalda vet jag inte men det är smickrande ändå, säger Alva.

Kungligheterna hade tidigare samma dag varit i Höganäs och träffat företag. Sedan kom de till Malmö för denna tillställning.
– Det var först lite mingel och sedan mat i form av skånsk buffé. Under middagen fick vi sedan möjligheten att ställa oss upp och presentera oss och våra företag.

Var du nervös?
– Först var jag det men det släppte ganska fort, erkänner Alva.

Fick du någon feedback?
– Ja, de var nyfikna och positiva till appen och vår idé, säger Alva.

Nu jobbar ungdomarna vidare med att göra klart appen och siktar på att den ska vara klar under februari. För att programmeringen av appen har de fått hjälp av Jonas Blanck på Båstad Makerspace.
– Vi fick bra kontakt och Jonas har hjälpt oss mycket, förklarar Alva.
Under våren ska företaget ställa ut på mässor, bland annat i Emporia i mars.

För de som är nyfikna på appen så finns den i både Apples App Store och på Google Play för Android. Sök bara på Plapp.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON