BJÄRE 2023-10-26 KL. 06:00

Kvinna greps av vakter – förde in kniv i domstol

Av Rickard Gustafsson

En kvinna från Bjäre greps av ordningsvakter i Svea hovrätt i Stockholm efter att hon försökt föra in en kniv i domstolen i en väska. Kvinnan som befann sig i rätten som juridiskt ombud åtalas nu för brott mot knivlagen, men hävdar i förhör att allt är ett enda stort misstag då hon i stressen råkat ta med sig fel portfölj.

Kvinna greps av vakter – förde in kniv i domstol
Kniven som kvinnan förde med sig in i domstolen vid Svea hovrätt. Foto: Polisens förundersökning.

Händelsen utspelade sig i början av september när kvinnan tidigt på morgonen anlände till Svea hovrätt på Birger Jarls torg i Stockholm. För att komma in i domstolsbyggnaden krävs att man passerar en säkerhetskontroll med metalldetektorer och röntgenscanning.

Kvinnan lade upp sina väskor på bandet och när de passerade röntgenmaskinen reagerade personalen. En ordningsvakt tillkallades och i en av väskorna hittades en liten morakniv.

Att bära med sig kniv på allmän plats, i synnerhet i en domstol, betraktas som ett allvarligt brott och ordningsvakterna skred till verket. Kvinnan greps, misstänkt för brott mot knivlagen, och fördes till ett slutet rum där hon fick sitta i förvar tills polisen anlände.

En halvtimme senare beslutade polisen att släppa kvinnan, men brottsmisstanken kvarstod och kniven beslagtogs.

Svea hovrätt har sedan 250 år sina lokaler i Wrangelska palatset på Riddarholmen i Stockholm. Foto: Adobe Stock

I polisförhör berättar kvinnan, som även sitter i styrelsen i ett välkänt företag på Bjärehalvön, att allt som hänt är ett enda stort misstag.

Syftet med hovrättsbesöket var att delta i ett domstolsförhör, i egenskap av juridiskt ombud. Knivfyndet i hennes väska beskriver hon som ”en smärre chock” och att hon genast insåg att hon tagit med sig fel portfölj.

Hennes förklaring till portföljdebaclet beror på att hon i sitt dagliga arbete, vid olika typer av inspektioner, alltid bär med sig en kniv men också andra nödvändiga attiraljer som tumstock och kikare.

”Jag glömde mig och tog fel portfölj. Jag har väldigt mycket att göra…det var ett misstag och det måste man kunna få begå. Det fanns inget som helst uppsåt i detta”, säger hon i avslutningen av polisförhöret.

Det blir nu upp till Stockholms tingsrätt att avgöra om kvinnans ska straffas för sina handlingar.