Klik venligst
BJÄRE 2022-11-01 KL. 15:00

Lantbrukare slutar med fåruppfödning

Av Carina Nilsson

Efter två vargangrepp på sina får, med bara två månaders mellanrum, bestämde sig lantbrukaren utanför Knäred för att det fick räcka.
– Så fort jag kom hem kollade jag så att alla fåren levde, till sist blev det för jobbigt, säger lantbrukaren som nu slutar med fåruppfödning.

Lantbrukare slutar med fåruppfödning
En fåruppfödare lägger ner sin verksamhet efter två vargangrepp. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv

Sedan i våras har det skett åtminstone fyra attacker mot får i Laholms kommun. Dessutom har det varit liknande händelser på andra sidan länsgränsen i Kronoberg.

Händelserna har skapat stor oro bland fårägare berättar lantbrukaren, som vill vara anonym, och som är månskensbonde på sin gård utanför Knäred.
– Vi har haft ungefär 35 får och lamm. Det har varit en hobby att hålla på med djuren och så har de hållit landskapet öppet, säger han.

Den 23 mars dödades en dräktig tacka av en varg. Den 18 maj tog vargen en tacka som nyss fått trillinglamm och ett av hennes lamm.
– Det är inte alltid så lätt att få en annan tacka att bli fostermamma, så vi fick flaskmata de två små lammen som blev moderlösa. Det är ett ganska stort jobb bara det, särskilt när man arbetar på annat håll, säger lantbrukaren.

Länsstyrelsen konstaterade att det var vargangrepp vid båda tillfällena. Händelserna skapade en stor stress hos lantbrukaren som gick med en ständig oro i magen.
– Så fort jag kom hem sprang jag runt och kollade så att alla fåren levde, det blev en väldig stress. Min pappa är pensionär och kom hit varje morgon för att släppa ut fåren, och vi tog in dem innan det blev mörkt, men den ena attacken inträffade mitt på dagen så man kände sig aldrig fredad.


Lantbrukaren fick föda upp två lamm med flaska efter att en varg tagit tackan. Foto: Bildbyrån/arkiv


Efter mycket funderande bestämde sig lantbrukaren och hans familj för att sluta med fåruppfödningen. Några av djuren är nu sålda, medan resten går till slakt under hösten.
– Vi klarade inte av att hela tiden leva med den här oron, särskilt när man har ett annat jobb att sköta, säger han.

Vad de kommer att göra med marken som nu inte längre betas har de inte bestämt än.
– En del är utarrenderad sedan tidigare, kanske kan man ha större djur som vargen inte ger sig på. Vi har inte riktigt hunnit tänka så långt, säger han.