BJÄRE 2021-10-04 KL. 10:35

Lars Vilks död i trafikolycka

Av Peter Jakobsson

Konstnären Lars Vilks och två poliser omkom i en bilolycka när de färdades i en civil polisbil på E4 vid Markaryd på söndagseftermiddagen. Livvaktsbilen kom över på fel körbana och frontalkrockade med en tung lastbil.

Lars Vilks död i trafikolycka

Lars Vilks har sedan 2010 levt med polisbeskydd dygnet runt sedan ett antal hot och attacker riktades mot honom efter han bland annat avbildat profeten Muhammed. Det var efter ett besök i Stockholm som Vilks färdades tillsammans med poliserna på väg hem till Skåne när olyckan skedde.

Motorvägen vid Markaryd har varit avspärrad länge då teknisk undersökning sker på platsen. Polisen är oviss om varför livvaktsbilen kom över på fel körbana och hur den kunde komma över vajerräcket som avskiljer körbanorna. Trafikverket menar att trots att livvaktsbilen väger runt 4,5 ton så borde vajerräcket hålla.

För många Skåningar är Vilks känd för konstverket Nimis som är byggt av drivved och spillved i Kullabergs naturreservat.
Konstverket är kontroversiellt då det klassades som ett svartbygge och beordrades att rivas redan 1982 men utdragna rättsprocesser har gjort att konstverket fortfarande finns kvar och lockar mycket folk.

Lars Vilks blev 75 år gammal.