Klik venligst
BJÄRE 2021-12-29 KL. 10:00

Lars Winter toppar centerns lista inför kommunalvalet i Båstads kommun

Av Peter Jakobsson

Ebba Krumlinde toppade i tidigare val Centerpartiets lista till kommunfullmäktige. Nu har hon valt att kliva åt sidan och listan toppas nu av en politiker som är relativt okänd på Bjäre och ny i politiken. Vem är han?
Lars Winter är född i Åsele i södra Lappland, gick gymnasium i Skellefteå, universitet i Umeå som sedan byttes till KTH i Stockholm där han tog civilingenjörsexamen och senare även forskade och blev teknisk licentiat.

Lars Winter toppar centerns lista inför kommunalvalet i Båstads kommun
Lars Winter är förstanamnet på centerpartiets lista till kommunfullmäktige i Båstads kommun. Foto: Peter Jakobsson

Sedan följde lång karriär inom skogsindustrin.
– Jag började forska på svenska träforskningsinstitutet i Stockholm och jobbade där till 1987 då jag flyttade men min hustru till Sundsvall och jobbade på SCA inom olika roller.

Tio år senare, 1997, flyttade Lars till Tyskland, fortfarande inom SCA.
– Det blev bara tre år där för sedan slog SCA ihop sin tidningspappersverksamhet med Modo och då flyttade jag tillbaka till Sverige, denna gång till Silverdalen i Småland där jag var ansvarig för en liten fabrik.
Runt sekelskiftet när Internet och webb verkligen började ta fart hände saker i pappersindustrin.
– Jag var vid ett pappersbruk som gjorde finpapper och det fick tyvärr läggas ner. Det var 400 anställda på det bruket.

Sen bar det iväg till Göteborg och vidare till Vargön och Holmen Paper.
– Jag var ansvarig för Vargöns bruk från 2004.

Efterfrågan på tidningspapper och annat tryckpapper fortsatte att minska till den grad att även detta bruk lades ner.
– Det är en del av samhällets utveckling. Sen är det en del bruk som gjorts om till att tillverka förpackningsmaterial.

Efter bruksnedläggningarna blev Lars involverad i att demontera och avveckla industrierna.
– Det är viktigt att inte gamla industrifastigheter bara står och förfaller.

Sen bar det av till Örnsköldsvik.
– Där tog jag hand om Domsjö Fabriker som är ett bioraffinaderi som tillverkar nya produkter från skogsråvaror. Bland annat viskosmassa som används för textilframställning. Det är mycket intressant och ska vi gå mot ett hållbart samhälle så måste vi kunna göra produkter av mer hållbara material.

Lars blev kvar i Örnsköldsvik till pensionen i september 2019 och det var då han hamnade i Båstad.
– Att det blev Båstad är lite av en slump. Efter att ha flyttat runt mycket ville vi ha ett boende närmare kontinenten där vi inte behöver skotta så mycket snö. Sen har min fru släkt i Skåne och vi har varit i Båstad på somrar och sett oss omkring. Jag gillar det småskaliga och att det är en livfull landsbygd.

Lars har två vuxna barn som lever egna liv på olika håll.
– Den ena finns i Umeå och den andra i München så vi bosatte oss mitt emellan kan man säga.

Det lokalpolitiska engagemanget kom fort efter flytten till Båstad. Lars gick med i partiet i början av 2020 och sedan i april 2021 har han en plats i utbildningsnämnden där han ersatte Linnea Gunnarsson Elvertsson.

Hur kommer det sig att du blivit politiker?
– Jag är först och främst medborgare vill jag hävda. Det är så många som har åsikter och tycker till om saker och ting idag. Tyvärr så är det mycket hårda och otrevliga åsikter som framförs och en del ser politiker som om det skulle vara ett speciellt folkslag. Men det är ju medmänniskor likt andra som jobbar för att vara en del i en demokrati som byggt upp vårt land. Men om vi ska kunna påverka och inte bara gnälla så får man göra det inifrån och då engagera sig. Jag har aldrig tidigare varit politisk aktiv, jag är ingen politiker utan har jobbat i näringslivet hela min yrkesverksamma period av livet. Att det sen blev just Centerpartiet är för att deras värderingar ligger närmast mina värderingar.

Det politiska engagemanget utvidgades för Lars som blev ordförande för kretsen och jobbade med att utse valnämnden.
– De kom sedan tillbaka och ville få in mig på listan, det var då inte tal om att jag skulle vara först men sen blev det så.

Vad brinner du för politiskt?
– En av de största frågorna är att vi måste skapa en mer livaktig demokrati. Vi behöver få fler att engagera sig. Jag värnar mycket för hållbarhet, decentralisering och att vi kan stärka den enskilda individen. Inom hållbarhet så måste vi också utveckla lantbruket och få mer livsmedelsproduktion. Det är även viktigt att utveckla näringslivet så det kan ge så stor sysselsättning som möjligt.

De tidigare turerna mellan olika partier i lokala politiken i Båstad är inget som tynger Lars.
– Jag kan väldigt lite om historiken här men håller på att uppdatera mig.

Som förstanamn kommer Lars med största sannolikhet att komma in i kommunfullmäktige. Hur ser du på det uppdraget?
– Det är en möjlighet att kunna påverka mer än jag kan i min roll nu. Men det hela är ganska nytt för mig.

Miljö- och hållbarhet återkommer ständigt i vår diskussion.
– Båstad är väldigt trevligt och fint men jag tycker det är viktigt att se vad vi behöver göra för att ställa om. Klimatet ändras och vi konsumerar mer resurser än vad som är hållbart. Vi kan inte påverka klimatet i Indien och Kina från Båstad men vi kan göra något här för oss. Alla måste dra sitt strå till stacken för att bli bättre.

Lars ser inte sitt politiska engagemang som en personlig framfart utan något som görs tillsammans med andra.
– Kloka psykologer säger att sunt förnuft är inte en personlig egenskap utan det är något som uppkommer i dialogen mellan personer med åsikter. Det är inte säkert att jag har rätt i allt utan man måste ha dialog och lyssna på varandra. Men jag ska främst föra fram de åsikter som våra medlemmar tillsammans har kommit fram till.