Av Peter Jakobsson
Sedan kulturhuset Ravinen öppnade har det funnits en servering i huset. De första åren var det några olika krögare som avlöste varandra men sedan två år är det John Moberg-Monsén som basar över Bistron som i och med rekordpubliken till Lerins utställning sattes på prov.
– Att Lerin skulle dra mycket folk trodde vi men att det skulle bli så många som det blev trodde vi kanske inte. Det var mitt i sommaren och vi fick snabbt hitta mer personal och jobba stenhårt för att hinna med, berättar John.
Köksmästare John är Båstadgrabb som hade lite andra tankar om livet men tog en möjlighet som dök upp.
– Jag är född och uppvuxen i Båstad, sommarjobbade i kiosken på golfklubben, sen blev det i disken och servicen. Sen hamnade jag på Veranda i servicen vilket ledde till att jag även hoppade in i köket. Jag har alltid älskat mat och det var kul att vara med och laga mat. Det blev några somrar som kock på Veranda.
Sen testade John på något annat.
– Jag påbörjade en lärarutbildning i Lund där jag gjorde några år men sen kom möjligheten att få driva bistron på Ravinen och jag kunde inte säga nej till den utmaningen. Jag har ett halvår kvar på utbildningen men jag ångrar mig inte. Trivs väldigt bra på Ravinen och utbildningen finns kvar om jag skulle vilja slutföra den och bli lärare i framtiden.
På Ravinen Café & Bistro har nu John har varit i drygt två år som kökschef. Eva Mattsson kom in som bagare och för ett år sedan anställdes Petter Bratt som kock. Sen har de några fler i servicen när det behövs.
Köksmästare John Moberg-Monsén, konditor Eva Mattsson och kocken Petter Bratt. Foto: Peter Jakobsson
Det har hela tiden varit så att Bistron är separat från utställningarna på Ravinen, entré betalas bara om man vill se utställningarna, inte för att besöka bistron.
– Vi lockar gäster och besökare till varandra och har öppet samma tider som det är just nu. Lunchen serveras fram till 15.30 vilket är lite senare än vanligt men passar de som vill besöka Ravinen har vi märkt, de har lite senare mattider. Efter lunchen finns enklare mat och fika så länge Ravinen har öppet, förklarar John.
Matsalen som har utsikt över Laholmsbukten. På sommaren är även den stora altanen öppen för de som vill sitta ute. Foto: Peter Jakobsson
Under konserter har också bistron öppet.
– Vi märker att fler och fler kommer för att äta innan konserter och sen även fikar under och efter. Vid större konserter har vi ofta fullt i restaurangen både innan och efter, säger John.
Maten på Ravinen, är enligt John, inte för krånglig men med en tvist.
– Vår inriktning är det klassiska köket med stark inriktning på det lokala och allt är lagat från grunden här i vårt kök. Det finns så mycket duktiga bönder på Bjäre som producerar fina proteinråvaror och grönsaker som får vara i fokus på många rätter. Vi byter rätter ganska ofta efter vilka råvaror som är i säsong och vi försöker att ha en viss tvist på allt, berättar John.
Lokala råvaror och rätter med en tvist är melodin på Ravinen Café och Bistro. Foto: Peter Jakobsson
Även drycken har flera lokala inslag.
– Vi har öl från Kristianstad och Malmö, vi har vin från Ljunbyholm och från Arilds vingård. Det är väldigt bra drycker och många tycker det är kul att vi har lokala drycker. Den enda spriten vi har är en grappa från Ljungbyholm, den är väldigt speciell och god för att vara grappa. Vi säljer ju inte mycket av den men alla som testar den blir glatt överraskade, berättar John.
Lokala drycker serveras i bistron. Foto: Peter Jakobsson
Sommaren Lerinutställning drog rekordpublik till Ravinen och så även till bistron. Detta ledde till att bistron fick växla upp och senare även fick möjlighet att göra en helrenovering i kök och källare för att kunna fortsätta satsa.
– Vi såg potentialen och vill nu fortsätta med vårt utvecklade koncept. Det är helt klart värt att komma till Ravinen bara för maten, vi och utställningarna lever i symbios, säger John och tillägger:
– Bistron är, precis som hela Norrviken, i en ständig utveckling och försöker hela tiden bli bättre. Maträtter och bakverk byts ut ganska ofta så de som kommer ofta ska kunna hitta något nytt. Sen har vi stående klassiker som sill- och räkmackan som alltid finns på menyn.