Klik venligst
BJÄRE 2024-09-26 KL. 10:05

Lindas djur drabbades av blåtunga

Av Carina Nilsson

Linda Svensson Hedström föder upp nötdjur och får på Hallandsås. Nu har hennes djur drabbats av blåtunga och tre lamm har fått avlivas.
– Det här är det värsta vi har varit med om sedan tunnelbygget. Jag uppmanar verkligen alla bönder att vaccinera sina djur, säger hon.

Lindas djur drabbades av blåtunga
Linda Svensson Hedströms får och kor är drabbade av blåtunga vilket är ett hårt slag. Lammen är på bättringsvägen och lilla Elise får följa med ut för att titta till dem. Foto: Carina Nilsson

Linda Svensson Hedström är en erfaren djurskötare som bland annat har prisats för sitt jobb med kalvhälsa tidigare. Parallellt med olika arbeten som djurskötare har Linda en uppfödning av får och nötdjur tillsammans med sin pappa på familjegården i Finnsbo strax utanför Båstad.

– Vi har våra djur på lösdrift. De har stora hagar och får växa i långsam takt. Att djuren har det bra är väldigt viktigt för mig, säger hon.

Linda hälsar på en av kvigorna som är sjuk. "I vanliga fall hade hon rest sig när jag kommer, men hon är inte allvarligt sjuk" säger Linda. Foto: Carina Nilsson

Gården ligger högt uppe på Hallandsås med utsikt över hela Laholmsbukten.

– Det brukar blåsa bra här från havet, och därför har vi nästan aldrig haft problem med knott. När jag först hörde att det fanns fall av blåtunga i Sverige var jag därför inte så orolig, säger Linda.

Men en regnig sommar tillsammans med ett varmt och stilla septemberväder gav förutsättningar för knotten att föröka sig snabbt. Och några av dem smittade Lindas djur med viruset som ger blåtunga. I skrivande stund har över hälften av fåren visat symptom.

– Jag märkte ganska snabbt att det var något som inte stämde. Ett av lammen ville inte följa med flocken som vanligt och två andra lamm dreglade. När jag kollade deras temperatur hade ett lamm 41.5 grader vilket är jättehög feber. Sedan märkte jag att några av nötkreaturen stapplade lite, oftast kommer de springande i full fart, säger Linda och fortsätter:

– Det var inte så att de låg utslagna i hagen utan de hade ganska milda symptom till att börja med. Men snart blev tre lamm väldigt dåliga. De fick svårt att andas och viruset kan även sätta sig i hjärtat. Vi blev tvungna att avliva dem, de hade inte klarat sig igenom sjukdomen.

Fåren är värst drabbade av blåtunga. Linda Hedström har fått ta bort tre lamm. Foto: Carina Nilsson

För Linda, som dessutom är nybliven mamma och fick sin lilla dotter två månader för tidigt, har det inneburit en tid av väldigt mycket oro.

– Det är otroligt jobbigt att se sina djur lida och att inte veta hur många som kommer att bli sjuka. Vi har 40 kvigor och 25 tackor plus lamm. Det finns inget botemedel mot blåtunga men man sätter bland annat in kortison och paracetamol för att lindra symptomen. Sedan kan man bara ge dem så mycket kärlek och omsorg som det går, säger hon.

I vanliga fall lägger Linda ungefär en halvtimme per dag på djuren under sommaren.

– Nu krävs det åtta timmar bara för att ta hand om dem. Hade jag inte haft min familj och andra hjälpsamma bönder som har stöttat med allt från barnpassning till djurfoder så hade det aldrig gått, säger hon.

Ett av tecknen på blåtunga är att nötdjur får sår på mulen. De kan också få feber och ont i klövarna. Blir sjukdomen allvarlig kan de få svårt att andas. Foto: Carina Nilsson

Förutom all tid Linda har fått lägga så blir det också en ekonomisk smäll. Jordbruksverkets provtagning är gratis men veterinärbesök och mediciner har gröpt ur vinsten rejält.

– Jag kommer förmodligen också att få färre lamm nästa år på grund av att djuren är sjuka nu. Istället för lite intäkter så blir det bara fler utgifter.

Linda vet redan två andra gårdar på Bjäre som är drabbade av blåtunga och antalet ökar längs västkusten och i Skåne, enligt SVA:s statistik. Linda uppmanar alla bönder som inte drabbats än att ta sjukdomen på allvar.

Fåren är värst drabbade av blåtunga, men det slår olika hårt mot olika individer. "Det är lite som covid." säger Linda. Foto: Carina Nilsson

– Vår gård drabbades hårt under tunnelbygget och det här är det värsta som har hänt sedan dess. Det är otroligt mycket arbete även om det värsta är att se djuren lida. Jag har fem tackor på ett annat bete som inte är drabbade som jag ska vaccinera nu. Till våren tänker jag vaccinera alla mina får, säger Linda.